VOORBEREIDINGEN

Planning, Appartement, Sponsors, FinanciŽn, Route, Tickets, Werk, Verzekeringen, Zwarte dag.

Klik hier voor een overzicht over alle praktische zaken waarmee je te maken krijgt als je voor een lange tijd naar het buitenland gaat. Zoals: belastingenzaken, hypotheekaftrek, verhuur woning en reisverzekeringen. 

Als je nooit iets meer wilt vergeten als je gaat backpacken of op vakantie gaat dan moet je hier klikken. Vakantielijst.

Mei 2003: Het idee

De kogel is door kerk! We gaan een wereldreis maken. We zijn begonnen met het lezen van websites van andere reizigers op het internet. Ons eerste plan was om een jeep te kopen en over land vanuit Eindhoven naar Kaapstad te rijden. Helaas hebben we dit plan al snel moeten laten varen. Het bleek niet alleen financieel onhaalbaar te zijn maar ook het feit dat we beiden weinig verstand hebben van auto’s was een probleem. Een band verwisselen lukt nog wel maar wij voorzagen ook andere problemen die we niet op zouden kunnen oplossen. Daarnaast hadden wij de wens om naar China en India te gaan en na een jaar door Afrika getrokken te hebben zouden we die wens nog steeds hebben. We besloten dus daarom om naar AziŽ, Zuid-Amerika en Afrika te gaan met het vliegtuig en dan ter plaatse zoveel mogelijk met het lokaal vervoer te reizen.

Juni 2003: Planning

Marcel is deze maand afgestudeerd voor zijn avondopleiding HTS-Werktuigbouwkunde en is geslaagd met een dikke zeven. Ons idee is om in februari 2004 te vertrekken zodat we nog genoeg tijd hebben om onze reis voor te bereiden. Daarnaast is het belastingtechnisch (hypotheek aftrek) voordeliger als je enkele maanden in Nederland werkt en dan vertrekt. We besluiten meteen om anderhalf jaar te gaan. Als we namelijk een jaar zouden gaan, dan zouden we midden in de winter terug komen. Wat wij dus niet erg prettig vinden!. Een paar maanden later staat de zomervakantie voor de deur en is het moeilijk om een baan te vinden dus we besluiten daarom om in augustus 2005 terug naar Nederland te gaan.

Juli 2003: Informatie

Ondanks een hete zomer toch steeds meer informatie verzamelt over een eventuele wereldreis. We hebben geen vakantie opgenomen omdat we zowel vakantiedagen als geld willen sparen. We komen de zomer wel door hoor! Het E3-strand is vlakbij om een beetje bij te kleuren.

Augustus 2003: Het bouwen van een website

In augustus zijn we begonnen met het bouwen van deze website. Met dank aan Michael Bots voor zijn adviezen en uitleg! We hebben allebei geen verstand van het bouwen van een website. In een ver verleden heeft Marcel ooit eens vijf maanden Hogere Informatica gestudeerd maar dat is bij lange na niet genoeg voor deze onderneming. Gelukkig weet Michael ons van alles te vertellen over Microsoft Frontpage en nog veel meer zoals: het uploaden van een website en het aanvragen van een domeinnaam. Kortom, de grondbeginselen voor een eigen website. Nadat Marcel een maand met Frontpage gestoeid heeft is er een eerste opzet ontstaan. We besluiten ook om onze vorige reizen naar o.a. AustraliŽ en AziŽ op onze website te publiceren.

September 2003: Verhuren appartement

Wij wonen niet samen en hebben beide een koopappartement. Al vroeg in het traject hebben wij beide besloten om ons appartement te verhuren. Dit heeft verschillende redenen. Je hebt altijd iets als je terug komt, je weet niet of je relatie wel zo lang stand houdt als je anderhalf jaar op elkaars lip zit en bovendien ben je geneigd je geld op te brassen tijdens je wereldreis omdat je toch genoeg overwaarde hebt. Bovendien profiteer je van de waarde stijging van de appartementen.

Omdat Marcel goedkoper woont en zijn appartement bovendien vlakbij het werk van Anouk ligt hebben wij besloten om eerst het appartement van Anouk te verhuren. In augustus zijn we begonnen met het inschrijven van het appartement bij verschillende instanties die bemiddelen in het verhuren van woningen. In september was het raak. Begin september kwamen er twee lieftallige Japanse dames kijken en waren meteen verkocht. Beide studeerden op de Design Academy in Eindhoven en zochten iets voor twee jaar. En Anouk wilde haar appartement verhuren voor twee jaar (een half jaar bij Marcel wonen en anderhalf jaar reizen). Half september was de overdracht en het samenwonen was een feit.

Oktober 2003: Eerste sponsor

De website bouwen valt erg tegen en er gaat heel veel tijd in zitten. Zo is Anouk bijna elke avond aan het typen en Marcel werkt aan de lay-out van de site. De voorgaande twee maanden zijn gebruikt voor de set-up van de website en hebben we een tijdelijke naam: www.planettravel.tk. Deze maand zijn we volop bezig met de reisverhalen en foto’s op onze website te plaatsen. De website begint vorm te krijgen!

Eind oktober zijn er maar liefst twee hoogtepunten. We vinden onze eerste sponsor, de Bisnis Media Group. Zij zijn bereid de hosting van onze website te verzorgen. Er moet wel een andere domeinnaam komen en na vele brainstorm sessies komt Marcel op de naam trotters.nl. Het tweede heugelijke feit is dat Anouk eind oktober haar diploma HEAO-communicatie binnen heeft. Met een 7,5 voor de scriptie en presentatie is dit een goede afsluiting van de maand oktober. Marcel heeft inmiddels een digitale camera gekocht. Een Hewlet Packard 945 met 5 miljoen pixels en 8x optische zoom. Wij willen misschien ook wat vergrotingen maken van foto’s en dan heb je al gauw een hoop pixels nodig.

November 2003: Verder met de voorbereidingen

November is een drukke maand. Wij zijn volop bezig om onze reisverhalen op onze website te zetten. Helaas schiet dit niet op. Marcel leest voor en Anouk (met Schoevers-diploma op zak) typt. Maar ook de website moet nog verder gebouwd worden. We besluiten een laptop te lenen omdat het met ťťn computer niet echt opschiet. Met dank aan Gerdi van Zon! We zitten dus vanaf nu elke avond en weekend achter de PC om de website te bouwen. Tussendoor vinden wij nog tijd om op bezoek te gaan bij droomreis.net om informatie uit te wisselen over Zuid-Amerika. Marcel en Carolien blijken ook in Eindhoven te wonen en het is makkelijker (en leuker) om persoonlijk reisverhalen uit te wisselen. Daar dus een avond op bezoek geweest en heel veel, maar dan ook heel veel informatie gekregen over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Half november zijn we op een druilerige zondagmiddag rond de tafel gaan zitten om eens te kijken wat we nu gaan doen. Welke landen gaan we bezoeken? Ook hebben we daarbij een financiŽle overzicht gemaakt. We hebben ingeschat het volgende nodig te hebben:

Tickets 2.000 Euro
Vaccinatie 250 Euro
Reisverzekering 600 Euro
   
AziŽ 500 Euro per maand per persoon
Zuid-Amerika 1.000 Euro per maand per persoon
Afrika 1.000 Euro per maand per persoon

Bij deze berekening moeten we een aantal kanttekeningen maken:

  • Wij overnachten in de goedkoopste hotels, desnoods in hostels. Een eigen badkamer en toilet zijn niet noodzakelijk.

  • Wij reizen het liefst met het lokale vervoer in plaats van met de toeristenbus.

  • Dure tours zijn aan ons niet besteed, we huren een motor en rijden er zelf wel naar toe.

  • Souvenirs laten we zoveel mogelijk links liggen. Voor een boeddha beeldje in Thailand betaal je toch al gauw tien dollar. We kopen alleen dingen die we echt leuk vinden.

Van een aantal reizigers hebben wij inmiddels vernomen dat het budget voor de continenten aardig in orde is. In de praktijk zal blijken dat je in Chili duurder uit bent dan in Peru maar dat heft mekaar wel een beetje op. Ook over onze route zijn we het min of meer eens. We hebben een globale planning gemaakt. Uit ervaringen met onze vorige reizen weten we al dat er onderweg altijd andere dingen op je pad kunnen komen. We hebben dus alleen een overzicht gemaakt van de landen die we willen bezoeken met daaraan vastgekoppeld een tijdsplanning. Uit financieel oogpunt en ook omdat we niet genoeg voorbereidingstijd hebben besluiten we om een maand later te vertrekken namelijk in maart 2004. Nu we definitief een datum hebben gaan we serieus op zoek naar tickets. We moeten nog erg veel regelen. Zo moeten er nog twee auto’s verkocht worden en ook het appartement van Marcel moet verhuurd worden.

De reisverhalen en foto’s van Marcels reis door AustraliŽ staan eindelijk in het weekend van 22 en 23 november online. Daarnaast zijn we in november gaan informeren naar het opzeggen van verzekeringen. Zaken als abonnementen, etc. zijn een aantal maanden geleden al opgezegd.

December 2003

Opnieuw een drukke maand. Tussen de sinterklaas, de verjaardag van Marcel en kerstmis vinden we nog tijd om een aantal zaken voor onze wereldreis te regelen. We zijn druk op zoek naar een ticket voor BraziliŽ. We willen vier tot vijf maanden door Zuid-Amerika gaan trekken en dan beginnen en eindigen in BraziliŽ. Eerst hadden we het idee om te beginnen aan onze wereldreis tijdens het Braziliaans Carnaval. Maar na eens rondgevraagd te hebben blijkt dit toch wel een aanslag op ons budget te zijn. De prijs voor een hotelkamer kan tijdens het Carnaval oplopen tot een slordige 100 dollar per nacht per persoon! We besluiten dus toch maar rond 1 maart te vertrekken. Als we gaan rondkijken voor een ticket blijken er prijsverschillen van soms wel 200, 300 euro te zijn.

Begin december heeft Marcel heeft zijn appartement bij een aantal huurbemiddelingsbureaus aangemeld. De website is zo goed als klaar. De laatste reisverhalen van Afrika zijn in december geplaatst. Het onderwerp Vorige reizen is dus compleet. Ook gaat onze speurtocht naar sponsors deze maand onvermoeid door. Inmiddels ook onze auto's te koop gezet op marktplaza.nl. Het verhuren van Marcels appartement is gelukkig geen probleem. In de tweede week van december heeft Marcel een huurder gevonden voor zijn appartement. Een klein probleempje, de huurder wil het appartement gestoffeerd huren in plaats van gemeubileerd. Mark Sanders, een vriend van Marcel, verhuisd in december van een kleine studio naar een groot huis en hij komt meubels te kort dus dat probleem is opgelost.

Na heel veel zoeken op internet hebben we een voordelig ticket gevonden dat vier maanden geldig is. Voor 649 Euro ex tax vliegen we met Alitalia naar Rio de Janeiro. De ervaring leert ons dat veel reisbureaus niet echt met goede tarieven voor de dag komen en dat ze zich moeilijk kunnen inleven in onze plannen. Zo probeerde een reisbureau ons een rechtstreeks ticket te verkopen zodat we geen drie uur in Madrid hoefden te wachten. Hierdoor was het ticket wel 300 euro duurder. Dus hebben wij maar even vriendelijk kenbaar gemaakt dat wij 18 maanden op reis gaan en dat wij heel graag die drie uur willen wachten. Gelukkig konden ze ons bij de Travel Company in Valkenswaard goed op weg helpen. Zij hebben veel ervaring met het boeken van zowel losse tickets als pakketreizen en hebben veel tijd en energie gestoken in het helpen zoeken naar de voordeligste tickets.

Vrijdag 19 december 2003: Wij hebben een ticket!

We vertrekken 27 februari 2004 voor vier maanden naar Zuid Amerika. We vliegen van Brussel naar Rio de Janeiro en op 26 juni vliegen we vanuit Sao Paulo weer naar Brussel.  Zoals het er nu naar uitziet vertrekken we op 30 juni 2004 naar Zuid-Afrika.
Bij veel vliegmaatschappijen begint namelijk op 1 juli het hoogseizoen en dan worden de tickets een stuk duurder. Het voordeel om even tussendoor naar huis te komen is dat we onze spullen zoals souvenirs en reisgidsen kunnen afgeven. Ook kunnen we onze kampeerspullen ophalen voor Zuid-Afrika. Na Zuid-Afrika is onze volgende stop AziŽ. We weten nog niet precies of we vanuit Zuid-Afrika naar AziŽ vliegen of eerst weer naar huis gaan. We zijn nog bezig te zoeken naar de goedkoopste oplossing.

Januari 2004

Nog minder dan twee maanden voor vertrek en er is nog zoveel te regelen. Om alles in goede banen te leiden hebben wij een zogenaamde ‘to do list’ opgesteld om een beetje het overzicht te bewaren. Inmiddels hebben wij besloten maar drie maanden naar Afrika te gaan in plaats van vier maanden. We bleken namelijk tijd te kort te komen in AziŽ vandaar dat we voor deze oplossing gekozen hebben. Het ticket naar Zuid-Afrika wordt ook een retourticket.  Als we dan na drie maanden terug zijn in Nederland vertrekken we naar Turkije om vanuit daar overland naar AziŽ te reizen.

Marcel heeft begin januari met tegenzin ontslag genomen. De verzekeringen zijn inmiddels allemaal opgezegd (o.a. WA-verzekering, doorlopende reisverzekering en autoverzekerering). Alle automatische incasso’s van de TV Gids, verzekeringen en gas/water/licht zijn opgezegd.

Januari is natuurlijk de maand van de vakantiebeurs te Utrecht. Op zondag 18 januari brengen wij een bezoek aan de beurs om nog wat laatste informatie te verzamelen. Daarnaast hebben we gekeken naar de mogelijkheden van internet bankieren en hebben wij al onze geldzaken onder gebracht bij ťťn bank. Onze ouders hebben inmiddels gemachtigd voor onze bankzaken zodat zij in Nederland onze geldzaken kunnen behartigen. Alle soorten reisverzekeringen zijn door ons bekeken en in ons geval bleek Elvia het voordeligst te zijn. Voor een overzicht van de diverse reisverzekering klik hier.

Een telefoontje naar het ziekenfonds leert ons dat je verplicht bent binnen zeven dagen na je laatste werkdag je ziekenfondsverzekering op te zeggen. Dit betekent dus dat we de laatste week voor vertrek nog zullen moeten werken of dat we genoodzaakt zijn ons particulier te verzekeren. Omdat Afrika te gevaarlijk is om met openbaar vervoer te reizen zijn we genoodzaakt daar een auto te kopen. We besluiten een oproep te plaatsen op de thorntree van Lonely Planet en vragen daar mensen naar hun ervaring met het kopen van een auto in Zuid-Afrika. Kaapstad en Johannesburg blijken de beste plaatsen te zijn om een auto te kopen. Wij zijn specifiek op zoek naar een auto met een terugkoopregeling. Zodat wij aan het einde van onze reis door Afrika de auto weer bij dezelfde garage kunnen verkopen. Op deze manier weten we zeker dat we de auto voor vertrek weer verkocht hebben. Na wat onderzoek is gebleken dat Kaapstad hiervoor de beste plaats is.

In januari wordt het ook tijd om ons te vaccineren. Voor een reis rond de wereld heb je de volgende vaccinaties nodig:

  • DTP

  • Buiktyfus

  • Hepatitis A

  • Hepatitis B

  • Gele koorts

Daarnaast heb je natuurlijk ook malaria tabletten nodig. Wij hebben besloten deze ter plaatse te kopen omdat we op die manier altijd de juiste tabletten hebben en dat het goedkoper is. Nu hadden we enige tijd geleden al geruchten gehoord dat de Gele koorts vaccinatie in BraziliŽ gratis te verkrijgen is. De thorn tree van Lonely Planet leert ons dat dit echt het geval is. Op onder meer Guarulhos Airport in Sao Paulo kun je een gratis Gele koorts vaccinatie krijgen. Overal in BraziliŽ (met uitzondering van de kleinere dorpen en steden) kun je deze vaccinatie ook krijgen, kijk hiervoor uit naar een ‘Posto de Saude’ of ‘Saude dos Portos – VacinaÁ„o’. Half januari zijn we naar Achmea Arbo-dienst gegaan voor onze prikken. We besluiten geen Hepatitis B prik te nemen. Dit is alleen noodzakelijk voor verpleegkundigen en hulpverleners. Een Hepatitis A prik (52 Euro) is voldoende, de rest hebben we.

Het ticket naar Afrika (Kaapstad voor 680 Euro met British Airways) hebben we deze maand geboekt. Op 27 juni zijn we terug in Nederland en op 29 juni vliegen we alweer door naar Kaapstad. In oktober zullen we voor het laatst in Nederland terugkeren om vanuit Eindhoven naar Turkije te vliegen.

Tussen al het geregel rondom de reis zouden we het belangrijkste nog vergeten, het lezen van allerlei reisgidsen, boeken, etc. over de gebieden waar wij naar toe gaan. We zijn begonnen met het doorbladeren van vakantiegidsen, daardoor krijg je een idee van de high lights van een land. Omdat we in een korte tijd heel veel landen bezoeken wordt het een duur grapje om van elk land een Lonely Planet te kopen. We besluiten daarom de volgende reisgidsen te kopen: Lonely Planet on a shoestring – South America, From Istanbul to Kathmandu en China. Voor de overige landen hebben wij nog reisgidsen liggen (o.a. India en Zuid-Oost AziŽ) die we onderweg kunnen gebruiken. 

Februari 2004

Nog vier weken voor vertrek en we boeken alvast ons ticket (met corendon) naar Turkije – Istanbul. Voor 19 euro kun je tegenwoordig vanaf Eindhoven naar Istanbul vliegen dus dat kwam voor ons als low budget reizigers goed uit. Vanuit Turkije gaan we door Iran, Pakistan, India en de rest van AziŽ trekken. Ook zijn we gaan shoppen voor zonnebrandolie, muggenolie, slaapzak, stalen kabels en slotjes (om zelf een kabelslot van te maken, veel goedkoper dan de standaard kabelsloten die je in de winkel kunt kopen) en nog veel meer. Ook gaan we ondertussen ons tas maar vast inpakken zodat we dit straks allemaal klaar hebben staan.

De administratie is inmiddels aan onze ouders overgedragen, zij zullen onze zaken waarnemen tijdens onze afwezigheid. De reisverzekering hebben we nu afgesloten, de ‘To-do-list’ wordt steeds kleiner. Marcel heeft aan zijn vriend Tom de website uitgelegd. Hij gaat de website beheren terwijl wij op reis zijn. De vader van Marcel verzorgt de fotoalbums die op onze website geplaatst worden.

Een zwarte dag
En dan wordt het dinsdag
17 februari 2004, 12 dagen voor vertrek. Anouk moet even naar het ziekenhuis voor een normale controle. Tijdens een echo ziet de verpleegkundige iets raars. Na uitvoerig onderzoek blijkt dat er iets goed mis is. Er zijn cystes geconstateerd en die moeten geopereerd worden. Een zwarte dag voor ons of eigenlijk een nachtmerrie! Lees verder.  

Goed Nieuws!
Goed nieuws! De wereldreis gaat door!. Vandaag, 24 februari 2004, kwam het verlossende telefoontje van het ziekenhuis. De cystes blijken beide goedaardig te zijn en omdat het herstel van Anouk voorspoedig verloopt kunnen wij met een gerust hart op reis.De arts heeft een go gegeven op een voorwaarde. Anouk moet het rustig aan doen met als gevolg dat Marcel de rugzakken mag dragen, maar dat komt uiteindelijk allemaal goed. De verpleegkundigen in het ziekenhuis waren het hier niet mee eens maar het herstel thuis gaat ook voorspoedig en dus besluiten we om te vertrekken en in BraziliŽ uit te rusten. Vrijdag 27 februari om 15.30 staan we in Brussel klaar om te vertrekken! 

Onze tassen staan al klaar, we kunnen vertrekken! Het volgende bericht zal komen vanuit BraziliŽ!

Terug naar Reisverslagen                                           Verder naar BraziliŽ