PRAKTISCHE ZAKEN

Op deze pagina vind je alle praktische zaken waarmee je te maken krijgt als je voor een lange tijd naar het buitenland gaat. Zoals: belastingen, hypotheekaftrek, verhuur/verkoop woning, in-, of uitschrijven gemeente en reisverzekeringen.

Wij zijn beiden in het bezit van een koop appartement. Verkopen was voor ons beide geen optie omdat je bij thuiskomst nog altijd wat hebt om naar terug te keren. We besloten dus beide appartementen te verhuren. Het appartement van Anouk werd het eerst verhuurd, en Anouk trok bij Marcel in. Ook het appartement van Marcel wordt tijdens onze reis verhuurd. Maar wat heeft dit voor gevolgen voor de belasting?

Belasting woningverhuur

Zolang je een woning in Nederland bezit blijf je belastingplichtig. Daarbij maakt de belastingsdienst gebruik van de volgende rekensom:

Waarde woning (WOZ) – hypotheekschuld x 4% (= eventuele opbrengst uit verhuur)

Als deze berekening negatief uitvalt, daarmee wordt bedoelt dat de WOZ-waarde lager is dan de hypotheek, hoef je geen belasting te betalen.

Als je besluit je huis te verkopen en je schrijft je uit in Nederland betaal je geen vermogensbelasting. Als je geen inkomen hebt in Nederland houdt alles op. Maar let op, het verhuren van je huis valt dus wel onder inkomen. Indien je in het buitenland woont en in Nederland een huis hebt, ben je in het bezit van een Nederlands inkomen en wordt er belasting geheven in box 3. Je mag dan de hypotheekrente niet meer aftrekken. De hypotheekschuld wel. Als je je huis verhuurd is de opbrengst hiervan belastingvrij.

Voor wat betreft je sofi-nummer, dit blijft geldig in Nederland, ook al vertrek je voor langere tijd naar het buitenland.

Huurbemiddelingsbureau

Het appartement van Anouk heeft te huur gestaan bij vijf verschillende bureaus. Reden hiervoor is dat de huurmarkt behoorlijk in gezakt is in de regio Eindhoven. Grote bedrijven als Philips en ASML halen steeds minder medewerkers uit het buitenland en hebben dus ook minder huurwoningen nodig. Wat opviel is dat veel bemiddelingsbureaus andere tarieven hanteren. De een vraagt contractkosten, de ander vraagt een percentage van de huurinkomsten (tussen de 4% en 8%).

Verkoop woning

Mocht je toch overwegen om je huis te koop te zetten houd er dan rekening mee dat per 1 januari 2004 de belastingwetgeving verandert. De overwaarde van de woning dient in een nieuwe woning geďnvesteerd te worden.

Inschrijving in Nederland

Als je besluit je huis te verkopen is het handig als je nog ingeschreven staat in Nederland. Dit schijnt voordeliger te zijn voor de belastingen en dit is nodig voor een reisverzekering. Je kunt je inschrijven op bijvoorbeeld het adres van je ouders of op het adres van je zaakwaarnemer.

Omdat je naar het buitenland vertrekt kan je je niet zomaar inschrijven want je bent eigenlijk verplicht je uit te schrijven in Nederland. Wat wel kan is dat je je inschrijft op een brief- of postadres. Iemand met alleen een briefadres is geen inwoner van de gemeente. De daadwerkelijke bewoners op hetzelfde adres hoeven dan ook geen extra gemeente of zuiveringsbelasting te betalen. Meer informatie hierover kun je vinden via de afdeling Burgerzaken in je eigen gemeente.

Bij de gemeente moet je je uitschrijven als je langer dan negen maanden in het buitenland verblijft. Het is niet verplicht je in te schrijven in de gemeente van je postadres. Uitschrijven bij de gemeente is overigens simpel: een formulier invullen met een kopie van je paspoort is voldoende.

Wat zijn de gevolgen als je je uitschrijft bij de gemeente? Na uitschrijving bij de gemeente stopt alles in Nederland, dus ook de AOW, kinderbijslag, AAW, AWBZ en de arbeidsongeschiktheiduitkering en WW. Kom je ooit nog terug naar Nederland, dan wordt je AOW gekort met 2% per jaar dat je in het buitenland hebt gezeten. Dit is 2% van het bedrag dat je op je 65e zou krijgen. Voor een aantal verzekeringen kun je je vrijwillig verzekeren. Dit moet binnen een jaar na vertrek geregeld zijn. In het buitenland moet je dus wel iets proberen te regelen ivm arbeidsongeschiktheid en ziekte.

Verzekering

Zodra je stopt met werken in Nederland ben je niet meer verzekerd via het ziekenfonds en ben je genoodzaakt je particulier te verzekeren. Dit moet je regelen via je eigen verzekeringsmaatschappij.

Reisverzekering

Waar je voor kiest hangt af van een aantal persoonlijke factoren af zoals prijs en looptijd. Hieronder staan wat kenmerken op een rijtje. De periode is aangegeven in maanden. Bij terug naar Nederland wordt ingevuld of het mogelijk is om terug te keren naar Nederland bij familie-omstandigheden. Bij prijsindicatie wordt uitgegaan van een periode van een jaar.

Nog een aantal aanvullende opmerkingen bij de verschillende verzekeringen.

Elvia Globetrotter

Bij Elvia is het mogelijk een optie te nemen die je ook verzekert als je op bezoek bent in Nederland. Het is mogelijk om de kosten vergoed te krijgen van een reis naar Nederland en terug als dat noodzakelijk is door familie-omstandigheden.

Isis Special

Isis heeft een voor-vertrek-verzekering voor maximaal twee maanden (€ 90,). De Backpacker verzekering is er alleen voor mensen tot 31 jaar.

Europeesche

De Europeesche heeft een reisrechtsbijstand van € 5000,- per gebeurtenis. Voor € 100,- tot € 150,- kan je 21 dagen achter elkaar verzekerd terug naar Nederland.

Voor de reisverzekering geldt dat je ingeschreven moet staan in het bevolkingsregister. Dus als langer dan negen maanden uitgeschreven staat werkt je verzekering niet meer. Voor expats die langer in het buitenland verblijven en zich dus in Nederland uitschrijven heeft Isis special expats verzekeringen. Bij JoHo, de Expatriate verzekering, kan je wel uit Nederland uitgeschreven zijn.

Nog twee belangrijke opmerkingen. Ten eerste hebben alle verzekerings-maatschappijen een Europese- en een werelddekking. Daarnaast dien je je vaak extra te verzekeren voor extreme sporten (duiken, snowboarden, etc.). Kijk dus goed wat voor jou specifiek van toepassing is.

Wat moet er opgezegd worden?

Als je besluit je woning te verhuren of te verkopen moeten er veel dingen opgezegd worden:

 • Internetaansluiting

 • Telefoonaansluiting

 • Gas/Water/Licht

 • Kabel

 • Alarm

 • Verzekering

 • Zorgverzekering

 • Doorlopende reisverzekering

 • Pensioen

 • Abonnementen (tijdschriften)

 • Lidmaatschap (sportclub)

Internationaal rijbewijs

Het Internationaal Rijbewijs is verkrijgbaar bij de ANWB. Het is een internationaal erkend rijbewijs. In veel landen is het vereist als je daar als niet-ingezetene bij een tijdelijk bezoek een voertuig wil besturen. Ook kan het Internationaal Rijbewijs door een verhuurbedrijf worden gevraagd als men een motorvoertuig wil huren. Voor het Internationaal Rijbewijs heb je een geldig Nederlands rijbewijs en een recente pasfoto nodig. De kosten van het Internationaal Rijbewijs zijn € 12,70. Onze ervaring leert ons dat dit papiertje niet noodzakelijk is. Bij ons beide is nog nooit om ons internationaal rijbewijs gevraagd.

Terug naar de vorige pagina