November: Weg met BNN Backpackers café

Op 18 november vond in Tivoli, Utrecht voor de tweede maal het BNN Backpackers café plaats. Aangezien onze wereldreis ruim twee jaar te volgen was via BNN radio, waren wij ook uitgenodigd om toekomstige wereldreizigers met raad en daad bij te staan. Samen met Rob en Loes (Loesinazie.punt.nl) togen we naar Utrecht. Dit keer in het bezit van een tomtom waardoor we niet konden verdwalen, helaas waren Rob en Loes wel verdwaald in Eindhoven en duurden het even voordat we op weg gingen naar Utrecht. Met zijn vieren hebben we ons in de Azië hoek van het Tivoli complex geďnstalleerd waar vooral onze films een groot succes bleken te zijn. Veel mensen bleven met gemak een uurtje in de Azië hoek hangen om de film van Zuid Amerika of Afrika te bekijken. Met ruim 500 bezoekers was het evenement goed bezocht en veel mensen waren erg enthousiast. Gaat het bij de vakantiebeurs vooral over groepsreizen en speciale vakanties, het Weg met BNN backpackers Café is voor en door backpackers. Dat maakt de sfeer extra leuk. Dat het er niet altijd even makkelijk was, kunnen veel bezoekers beamen. Zo komen ze binnen met het idee om een maand door Thailand te gaan reizen en gaan ze naar buiten met Vietnam, Laos en Cambodja in het hoofd.

De belangrijkste vragen waren toch wel over visums, of hoe is het om als vrouw alleen te reizen (Loes weet hier alles van), temperatuur en regenseizoen, malaria, en vooral geld? Wat kost nu zo’n reis, hoeveel moet je gemiddeld tellen per persoon, per maand. We hebben getracht op alles een antwoord te geven en veel mensen enthousiast te maken en te besmetten met het reisvirus. Alhoewel we het in de Azië hoek erg druk hadden met bezoekers, bleek vooral Zuid Amerika enorm in de belangstelling te staan. Soms stonden de mensen gewoon in de rij om even wat vragen te mogen stellen over dit bijzondere continent.

En dat blijkt ook maar weer, hoe meer mensen, hoe meer wensen. De een wil met de motor door Thailand, Cambodja en Vietnam, de ander wil als verstekeling aan boord van een schip naar Mexico, de volgende wil een voetreis maken door Marokko. Het hoeft ook niet altijd de doorsnee reis naar Koh San Road en de rest van Zuid Oost Azië te zijn. Zo waren er veel jonge mensen die even een jaartje stoppen met hun studie om Australië en Azië te verkennen. En veel belangstelling voor India en de reacties die het oproept: Nooit van mijn leven of dat staat hoog op mijn verlanglijstje!

Tussen al deze aanstaande reizigers kwamen we ook nog twee bekenden tegen, Rudi en Jeroen (www.bolletjeom.nl). Ontzettend veel contact mee gehad voor, tijdens en na het reizen en leuk om ze eindelijk eens een keer in het echt te ontmoeten.

Voor ons als ex-reizigers was het vooral heerlijk om weer onder soortgenoten te zitten. In je eigen omgeving ben je soms nog steeds een vreemde eend in de bijt en begrijpen mensen niet wat je bezielt om huis en haard te verlaten om over de wereld te gaan zwerven. Hier troffen we mensen met de zelfde ziekte, het reisvirus. 

Meer informatie over het Weg met BNN Backpackers Café vind je op www.wegmetbnn.nl. Voor volgend jaar staat er weer een Backpackers Café op stapel dus houd de site in de gaten. Natuurlijk kun je ook elke donderdag Weg met BNN via de radio beluisteren van 20.00 tot 21.00 op Radio 1.

Terug naar Reisverslagen                                     Verder naar Kerst 2006