Het Omniversum India

Het Omniversum India
India stond al heel lang op ons verlanglijstje, we hebben in het verleden regelmatig naar televisieprogramma’s over India gekeken. Ook hadden we ons vooraf ingelezen en veel verhalen van andere reizigers aangehoord. Maar hoe veel je ook leest, hoort of ziet van India, niks kan je voorbereiden op wat je in dit land te wachten staat. India is een aanslag op je zintuigen, je darmen, je geduld en je zenuwen.

We hebben ons in onze reisverhalen soms heel negatief uitgelaten over India. Dit werd dan weer afgewisseld met hele positieve verhalen over mensen die je ontmoet of dingen die je ziet en meemaakt. Maar dat is ook precies zoals wij India beleeft hebben, soms genieten en soms zit alles tegen en valt het niet mee om door India te reizen. India, you hate it or you love it! Wij hadden van allebei een beetje.

Een ding is zeker, India vergeet je nooit! In tegenstelling tot veel landen die we het afgelopen jaar bezocht hebben heeft India nog steeds een eigen identiteit die niet verloren is gegaan door massatoerisme of Westerse goederen of Levi’s spijkerbroeken. Mensen kleden zich nog steeds in traditionele klederdracht, de sari of tulband zie je nog veelvuldig in het straatbeeld. Dit in tegenstelling tot landen als Thailand of bijvoorbeeld buurland Nepal, waar het veel meer verwesterd is.

India is zeker geen gemakkelijk land om te reizen. Dit heeft niks te maken met de infrastructuur, die is uitermate goed geregeld en je kunt bijna overal komen met de bus of de trein. Ook heeft het niks te maken met de beschikbaarheid van bijvoorbeeld hotels of restaurants. Nee, het zit meer in de cultuur van het land. De koeien op straat, het afval, de mensen. Indiërs zijn ronduit nieuwsgierig en schamen zich nergens voor. Het is ons regelmatig overkomen dat een leesboek of camera uit onze handen werd getrokken omdat mensen willen zien waar je mee bezig bent of gewoon een praatje willen aanknopen. Ze willen altijd weten waar je vandaan komt of wat je in India doet maar zij ook bereid om over zichzelf te praten. Juist dat soort gesprekken met de gewone mensen in de trein of de bus zijn het leukst maar soms ook heel vermoeiend. En dan hebben we het nog niet over het vele staren! We weten nu hoe het voelt om een filmster in Amerika te zijn of een voetbalster in Brazilie. Die aandacht kan heel vermoeiend zijn en echt op je zenuwen werken.

India is in onze ogen zeker geen derde wereldland en zeker op weg een grootmacht te worden. Mensen werken hard, technologie gaat met sprongen vooruit en veel Westerse bedrijven vestigen zich in India. Maar je kunt je soms echt verbazen over de efficentie waarmee ze te werk gaan. De fontein bij de Taj Mahal was leeg omdat deze verstopt zat. Vervolgens zien we een schoonmaker alle troep bij elkaar vegen en zo in de lege vijver dumpen. Een prullenbak kennen ze niet in het straatbeeld en als er al een prullenbak staat gooien ze er alles langs. Lagere kastes ruimen de troep wel op, is het algemene gedachtengoed hier in India. Een bord: Niet op het gras lopen, heeft geen zin in India. Massaal lopen ze langs het bord af om lekker op het gras te gaan zitten met zijn allen. India Railways is de grootste werkgever ter wereld en ook dat is niet zo vreemd, we hebben heel vaak mensen achter een bureau gezien die gewoon niks zaten te doen. Een shiftmanager voor acht medewerkers op het treinstation is heel normaal. Daar boven komt nog een supervisor en assistant supervisor. In een hotel hangen ze vaak met vijf mensen op de balie maar even een deur een likje verf geven of de gang vegen is te veel werk.

En dan is er bijna elke dag wel weer zo’n typisch India moment. Zo’n moment waarop je op ontploffen staat en denkt: Wat doe ik in godsnaam hier? Een riksjaw die plotseling 2x zoveel geld wil hebben als afgesproken, een reservering die niet is doorgekomen, een Indier die ‘per ongeluk’ tegen je aanbotst en vervolgens een eindje verderop gaat staan te lachen. Een bedelaar die je niet met rust laat en je tot aan de deur van je hotel volgt, een verkoper die maar blijft aandringen.

Toch is dit geen reden om het land te vermijden. India heeft voor iedere reiziger wel iets moois te bieden en we gaan ook zeker ooit nog terug. Het land is ook zo groot dat je in een paar maanden tijd niet alles kunt zien.

 

Terug naar Reisverslagen