Overzicht van een wereldreis

Centjes, Waarom ga je op reis?, Waar ben je geweest?, Vervoer, Hoogte- en dieptepunt,

Temperatuur, Filmpje, Memorabele momenten, Indrukwekkend, Dipje

In onderstaand overzicht proberen wij een aantal veelgestelde vragen te beantwoorden. Wat vond je nou het allermooiste? Waar ga je nooit naar toe? Omdat er op veel vragen niet altijd een antwoord mogelijk is, hebben wij bij sommige vragen een top vijf gemaakt.

Centjes

De grote vraag: wat kost nou zoín wereldreis? We hebben het nog niet helemaal precies uitgerekend, maar we hebben beide zoín 15.000 Euro (per persoon dus) opgemaakt. Dat valt nog mee als je bedenkt dat we daarvoor wel twee jaar op pad zijn geweest.

Het duurste land is waarschijnlijk Zuid Afrika geweest. In de supermarkt vind je daar Europese prijzen. De entree voor de Nationale parken is daar overigens nog steeds heel betaalbaar, maar overnachten is erg duur in jeugdhostels. Het goedkoopste land is India geweest, daar konden we soms van 10 Euro per dag per persoon rondkomen. Dat de kwaliteit ook een stuk minder is moet je dan maar voor lief nemen.

Waarom ga je op reis?

Dit is een vraag die mensen thuis je vaak zullen vragen. Andere reizigers zullen dit niet zo snel aan je vragen. Waarom ga je op reis? Om vreemde culturen te ontdekken? De meeste culturen op deze aardbol zijn al ontdekt, misschien moet je echt heel diep het Braziliaanse oerwoud in om nog een nieuwe cultuur te ontdekken. De enige cultuur die je beter leert kennen is je eigen cultuur.

Waarom ga je dan reizen? Om duizenden mensen te vertellen waar je vandaan komt, hoe lang je al op reis bent, waar je bent geweest en vooral: waar je het van betaald? Nee, reizen doe je om straks die saaie familiediners op te vrolijken. Of om straks verhalen aan je (klein)kinderen te kunnen vertellen. Maar reizen doe je vooral voor je zelf, omdat je het leuk vind. De een spaart postzegels, de ander houdt van reizen!

Waar ben je geweest?

In totaal hebben we 30 landen bezocht op drie verschillende continenten. We hebben dus nog een tijdje te gaan als je bedenkt dat de wereld uit bijna 200 landen bestaat. We hebben transits niet meegerekend hierbij (zoals bijvoorbeeld onze transit in Bangladesh waarbij we een nacht in Dhaka hebben geslapen).

Zuid-Amerika

Afrika

Midden-Oosten

AziŽ

Brazilie
Peru
Bolivia
ArgentiniŽ
Chili
Uruguay

Zuid Afrika
NamibiŽ
Zambia
Tanzania
Malawi
Mozambique
Swaziland
Lesotho

Turkije

India
Sri Lanka
Nepal
Myanmar
Thailand
MaleisiŽ
IndonesiŽ
Brunei
Sabah
Filippijnen
Singapore
Macau
Hong Kong
China
Laos

Vervoer

We hebben getracht zo veel mogelijk over land te reizen, toch hebben we enkele keren een vliegtuig genomen. Omdat het niet anders gaat (Birma en de Filippijnen bijvoorbeeld) of omdat de bus geen optie meer is (Bolivia). In totaal hebben we zoín tien binnenlandse vluchten genomen.

Hoogte- en dieptepunt

Het dieptepunt zijn we het snel over eens, de tsunami in Sri Lanka. We hebben het gelukkig overleefd en zijn goed weggekomen. Het is wel vreemd om ineens helemaal niks meer te bezitten, zelfs geen geld op zak te hebben. We zijn namelijk al onze bagage kwijt geraakt tijdens de tsunami. Gelukkig hebben we heel veel hulp gehad van lokale mensen en andere reizigers. En uiteindelijk moet je denken dat je het er levend van af hebt gebracht, we hebben nog een woning in Nederland en we zijn geen familieleden verloren. We mogen dus nog van geluk spreken.

Het hoogtepunt is wat moeilijker. Er waren zo veel leuke dingen die we gedaan hebben, zo veel leuke mensen die we ontmoet hebben, zo veel mooie dingen die we gezien hebben. Maar als je ons vraagt, wat was nou het allermooiste en allerleukste, dan zullen we toch zeggen dat het de trekking rondom het Annapurna gebergte in Nepal was. In bijna drie weken hebben we ruim 200 kilometer gelopen, zijn we van 600 meter tot 5.416 meter omhoog gelopen. Ook letterlijk een hoogtepunt dus.

Temperatuur

Als het ergens koud is zeggen we nu nog tegen elkaar, maar het is niet zo koud als Bolivia. We hebben een toer gemaakt over de zoutvlaktes in Salar de Uyuni en daar ook overnacht. Je zit behoorlijk hoog in het Andesgebergte, in de winter nota bene en het was ís nachts -15 graden. Dat is in Nederland ook wel eens maar in Bolivia sliepen we in een kamertje van dun beton met een kapot raam en we kregen welgeteld een deken per persoon.

Het warmste land was zonder meer Birma, met een gemiddelde temperatuur van 45 graden. Dit was gewoon te warm. Zelfs een koude douche was niet mogelijk omdat het water in de watertank ook opgewarmd was. We hebben een keer een zwembad gevonden in Bagan maar ook daar was het water te warm. We vonden gewoon nergens geen afkoeling. We hebben een paar keer airco in de kamer gehad maar als de stroom om de haverklap uitvalt, helpt dat ook niet echt.

Filmpje

Met twee fototoestellen en een videocamera op zak heb je natuurlijk voldoende beeldmateriaal voor het thuisfront. Een deel van de fotoís kun je al zien op deze site. Maar in totaal zijn het er veel meer geworden.  We hebben ongeveer 7000 fotoís gemaakt en ruim 20 uur gefilmd. We zijn nu druk bezig om de film te monteren. Er worden vier films gemonteerd. Een van Zuid-Amerika, een van zuidelijk Afrika en een van Azie. Ook wordt er een film gemonteerd waar je in 1 Ĺ uur onze wereldreis kan beleven. Binnenkort worden de films te koop aangeboden via deze website. Blijf daarom de site bezoeken!

Memorabele momenten

En dan zijn er natuurlijk nog heel veel memorabele momenten geweest. Dingen die je hebt meegemaakt en verteld tegen andere reizigers en je jaren later nog kan herinneren. Dit soort memorabele momenten kunnen plaats vinden in de trein, in de bus, maar het kan ook een bepaalde plek zijn die we gewoon mooi vonden. Hieronder hebben we een klein overzichtje gemaakt.

Busrit

We hebben echt heel veel bussen gehad, het is het meest gebruikte vervoermiddel geweest tijdens onze wereldreis. Maar sommige van die ritten zullen we ons leven lang niet meer vergeten.

1.     Bolivia. Het land met de meest verschrikkelijke bussen, we kunnen hier niet een busrit noemen maar we hadden meerdere memorabele bussen. De bus die niet op kwam dagen (op weg naar Rurrenabaque), de zeer luxe bus die al na een half uur kapot ging (op weg naar Sucre) en de nachtbus waarbij we ons tas stijf op ons schoot hebben gehouden omdat we die geen moment uit het oog wilden laten vanwege kans op diefstal (op weg naar Salar de Uyuni). Die laatste was misschien nog wel de ergste bus, het stonk verschrikkelijk en was ontzettend koud. (-10 graden)

2.     IndonesiŽ. De bussen op het eiland Flores waren het ergste. Het eiland kent nogal bochtige wegen en die lokale mensen reizen niet zo vaak met de bus. Met als gevolg dat ze aan het begin van de rit al plastic zakjes uitdelen om te kotsen. Een rit sprong er echt uit, Marcel had zijn voeten op een doosje gezet en niet gekeken wat er in zat. Even later ontsnapte er een kip uit het doosje.

3.     Laos. Op weg van Luang Nam Tha naar Udomxai besluit Marcel het raam dicht te doen, het tocht een beetje! Anouk vraagt nog of dat wel zoín goed idee is, die kinderen voor ons zien er tenslotte een beetje ziekjes uit. Anouks woorden zijn nog niet koud of een van de kinderen spuugt het hele raam onder. Erg gezellig hoor, die busritjes met Marcel.

4.     ArgentiniŽ. Op weg naar El Calafante in een nachtbus zijn we net in slaap gevallen als een van de medepassagiers ons wekt, hij heeft een aanval van epilepsie. De buschauffeur rijdt door, we moeten tenslotte op tijd arriveren!

5.     BraziliŽ. Dit was de langste busrit die we hebben gehad. Een busrit van 36 uur, overal stoppen om mensen op te halen en uiteindelijk met drie uur vertraging in Belem (vanuit Natal) aankomen. In totaal dus bijna 40 uur bussen, het was geen feest.

Treinrit

Wij vinden de trein de leukste vorm van transport. Je kunt rondwandelen, je kunt naar de toilet wanneer je wil. Sommige treinen hebben zelf een restaurant en anders komen er constant verkopers langs met eten. Vaak kun je ook nog slapen in een trein omdat ze er bedden hebben.

1.     India. Elke trein in India is memorabel maar onze eerste treinrit in India, van Bombay op weg naar Goa is ons toch wel het meest bijgebleven. Als je het station van Bombay verlaat passeer je een van de grootste sloppenwijken van AziŽ. Wij hebben nog nooit zo veel blote konten gezien in ons leven. Iedereen hing boven een sloot langs het spoor om een grote boodschap weg te brengen. En Anouk maar netjes schouders en knieŽn bedekken in India.

2.     MaleisiŽ. Anouk had weer wat bedacht. Vanuit Kota Kinabalu kon je een mooie treinrit maken richting Tenom, volgens de Lonely Planet passeer je dan prachtige jungle. Maar ja, dan moet je wel een zitplaats weten te bemachtigen en dat was een beetje moeilijk in zoín overvolle trein. We hebben dus niks gezien van de jungle en een hele dag voor niks in de trein en bus gezeten. Als je nog eens iets weet, Anouk!

3.     Peru. Twee weken voordat wij naar Macchu Pichu zouden gaan had er een lawine plaats gevonden en wij waren genoodzaakt de trein van 05.00 uur ís ochtends te pakken omdat je als toerist de goedkope middagtrein niet mocht pakken. We moesten namelijk een heel eind langs het spoor lopen om in Aguas Calientes te komen en we mochten dat niet in het donker lopen.

4.     China. Treinen in China zijn vergeleken bij andere landen maar saai. Ze vertrekken op tijd, ze zijn redelijk schoon (behalve het toilet) en er komen geen talloze verkopers voorbij. Marcel koopt een kaartje voor de trein van Kunming naar Guilin. Hij let echter niet helemaal op en zo krijgen we dus een kaartje dat niet via Nanning gaat. Zucht, zeven uur langer treinen omdat we een behoorlijk stuk omrijden maar na ruim 30 uur zijn we in Guilin.

5.     Hong Kong. Niet echt een treintje, meer een tram, maar echt een aanrader. Met de tram rijdt je in een kwartier boven op de Victoria Peak staat. Hartstikke mooi uitzicht over Hong Kong (als er niet te veel smog hangt) en ís avonds is het helemaal fantastisch, als de lichtjes overal aangaan.

Bootje varen

Anouk was al geen fan van boten en dan vooral die kleine bootjes die elk moment om dreigen te kantelen. Maar als je naar landen als de Filippijnen en IndonesiŽ gaat, kom je er niet onder uit, je moet de boot op. Tel daarbij op dat we graag af en toe gaan duiken, en daarbij moet je toch ook echt de boot op.

1.      BraziliŽ. Dit is een van onze hoogtepunten geweest in BraziliŽ. Vanaf Belem met de lokale boot naar Manaus, dwars door de Amazone. Vijf dagen lang slaap je in een hangmat tussen de Brazilianen. Geweldig leuke ervaring. Je ziet overigens niet zo heel veel wilde dieren op deze tocht, de muziek op het bovendek staat namelijk iets te hard.

2.      Zambia. Raften op de Zambezi Rivier. Zo lang het nog mogelijk is moet je het zeker doen, want ook op de Zambezi Rivier tussen Zambia en Zimbabwe is men van plan een dam te bouwen en dan is het feest voorbij. Tip: Ga in november dan is het raften op zijn best.

3.      Mozambique. De duikboten in Mozambique (en ook in Zuid-Afrika) waren voor Anouk echt een grote beproeving. In van die rubber boten met een buitenboordmotor ga je de zee op, soms met wel golven van een paar meter hoog. Die boot gaat dus de hele tijd omhoog en omlaag en Anouks maag zat vaak ergens boven in haar keel.

4.      China. Het leek Jet en Marcel wel leuk om een boottochtje te maken op het meer vlakbij Dali. Zo belanden wij dus op een boot met rokende en rochelende Chinezen en een aantal bejaarden rode petten waar Anouk voor mocht zorgen. We bezochten eerst een eiland waar we entree voor moesten betalen (daar gingen de Chinezen een hoop stampij over staan te maken) en vervolgens stopten we bij een pagode (waar de Chinezen er niet uit wilden omdat ze omhoog moesten lopen want er was geen kabelbaan). Al met al een beetje teleurstellend tochtje, maar nog altijd beter dan een dag werken.

5.      Filippijnen. Alles wat drijft wordt hier een boot genoemd. Tel daarbij op dat ze die Ďbotení helemaal tot de nok toe volladen en je doet snel een schietgebedje dat je maar vooral niet zinkt.

Vliegtuig

Soms kom je er niet onderuit en moet er gevlogen worden. Nu hebben wij beiden geen vliegangst maar bij sommige maatschappijen zou je dat wel krijgen. Er zijn ook van die vliegroutes die bekend staan om de chaos. Dit waren voor ons de meest spraakmakende vluchten.

1.      India. En dan wel alle vluchten naar India waar een hoop Indiase mensen in zitten. IndiŽrs luisteren namelijk erg slecht. Als je dus moet blijven zitten en geen gebruik mag maken van het toilet, omdat de landing is ingezet, dan gaan de IndiŽrs bagage pakken en snel nog naar het toilet. Het leukste is om tijdens de landing even je gordel te laten klikken (alsof je de gordel openmaakt). Als een kudde makke schapen doen ze allemaal de gordel uit (tijdens de landing!!).

2.      Bolivia. Met de jeep waren we naar Rurenabaque gegaan maar de weg was zo slecht dat we besloten met het vliegtuig terug te gaan naar La Paz. Het vliegveld in Rurenabaque bestond uit een strook grasveld. Het betrof een militair toestel waarbij we een glaasje cola met een koekje kregen van een man in militair uniform.

3.      BraziliŽ. Tussen Zuid-Amerika en Afrika waren we twee dagen thuis, even kleren wassen, reisgidsen wisselen, etc. Laat Air Italia nu net op de zowel de heen- als de terugweg onze tassen kwijt raken. Dat was in Rio niet zo erg, daar konden we wel een dag op onze bagage wachten, maar thuis was dat wel een probleem. Gelukkig hebben we nog net een dag van te voren onze bagage terug gekregen. Op die manier hadden we nog net tijd om alles te wassen.

4.      Nepal. Met Biman Airways (Bangladesh) vlogen we via Dhaka vanuit Kathmandu naar Myanmar. Het toestel rammelde aan alle kanten en hing op sommige plaatsen met tape aan elkaar. Gelukkig kon ons niks gebeuren want voor vertrek ging het tv scherm aan en werd er even tot Allah gebeden. We zijn veilig aangekomen in Dhaka en even later ook in Myanmar.

5.      Sri Lanka. Vliegen met Sri Lanka Airways is ook een feest. De eerste keer vlogen we vanuit Trivandium (India) naar Colombo. Aangezien er nogal wat spanningen zijn met de Tamil tijgers, werden zo wel wij als onze bagage wel honderd keer gecontroleerd. Vervolgens hebben we wel tien stempels gekregen op onze boardingpas. Het is maar goed dat arbeid niets kost in dit soort landen, want ze hielden er een hele hoop mensen mee aan het werk. Onze tweede vlucht van Bangkok naar Colombo was goed verzorgd qua eten en drinken, alleen jammer dat de piloot zijn eerste vliegles had. Een hobbelige start en bij de landing plotseling rechtsaf slaan was het gevolg.

Overig transport

Naast alle bussen, treinen, boten en vliegtuigen, waren er ook andere vormen van transport.

1.      Kameel. In Jaisalmer (India) hebben we een tocht per kameel door de woestijn gemaakt. Klinkt erg leuk en romantisch maar na twee dagen heb je echt wel een pijnlijk achterwerk. Bovendien maken die kamelen voortdurend onsmakelijke geluiden.

2.      Paard. In Cusco (Peru) hadden we een paard gehuurd om een eindje te gaan rijden. Marcel had het sloomste paard van heel Peru en Anouk had een gepensioneerd racepaard. Foutje, bedankt! Halverwege de rit hebben we maar van paard geruild.

3.      Benenwagen. Ons meest gebruikte vorm van transport. De langste afstand die we te voet hebben afgelegd was het Annapurna Circuit in Nepal, ruim 200 kilometer lopen.

4.      Eigen auto. Heerlijk is dat, eigen vervoer. In Afrika hebben wij voor drie maanden een auto gekocht om daar mee rond te rijden. In drie maanden tijd hebben we 20.000 kilometer afgelegd en heel veel stukken gehad. 1x een lekke band (dat is echt weinig want de wegen zijn superslecht), 3x nieuwe schokbrekers, 1x nieuwe waterpomp, 2x nieuwe krukas en 2x een nieuwe distributieriem en een totale revisie van het cilinderblok. Tip: koop nooit een auto bij Wayne motors in Kaapstad. Toen wij onze auto terug brachten had hij geen geld om de auto terug te kopen. Bovendien heeft hij ons een slecht onderhouden auto verkocht met veel gebreken. Vier uur voordat we onze vliegtuig vertrok konnen we hem partuclier en voor minder verkopen.

5.      Tuk tuk. We zijn de tel kwijt maar we hebben honderden tuk tuks, riksjaws of driewielers (of hoe ze ook mogen heten) gehad. Voor een ritje van vijf minuten moesten we minstens tien minuten onderhandelen.

Indrukwekkend

En dan ben je thuis en vraagt iedereen je: Wat vond je nou het allermooiste?! Ja, probeer daar maar eens antwoord op te geven. We vonden zo veel dingen mooi! Wat je mooi of leuk vind is ook iets heel persoonlijk. Door een gebeurtenis of een ervaring kan je een land of stad niet leuk vinden terwijl andere mensen er lyrisch over zijn. En smaken verschillen nu eenmaal.

Stad

Steden zijn niet altijd even leuk. Zeker in derde wereldlanden hangt er vaak veel smog en zijn de steden sterk vervuild. Toch hebben sommige steden ook hun charme. En als je een tijdje in de rimboe van Afrika of AziŽ hebt doorgebracht, dat is zoín stad ook wel weer even heerlijk. Een supermarkt, een bioscoopje pikken en vaak veel wereldkeukens vertegenwoordigd. Wij hebben natuurlijk een aantal favorieten.

1.      Buenos Aires. Brede boulevards, verkeer dat als een gek rijdt, heerlijk eten, wat wil je nog meer? Waar elders in de wereld dansen ze de tango op straat? Leuk uitgaan, leuk shoppen, leuke mensen, eigenlijk alles aan Buenos Aires is leuk. En ondanks dat het een enorme Zuid-Amerikaanse stad is, is het redelijk veilig.

2.      Hong Kong. Wolkenkrabbers zo ver als je kunt kijken, winkelcentra waar je U tegen zegt, een moderne stad met nog steeds een klein vleugje Engelse nostalgie en voor een wereldstad nog redelijk betaalbare prijzen (vergeleken met bijvoorbeeld New York).

3.      Bangkok. Bangkok is als een thuishaven. Voor menig backpacker een startpunt op de wereldreis of de eerste backpackreis. Koa San Road is misschien voor veteranen (zoals Marcel) niet meer helemaal wat het geweest is, maar Bangkok in zijn geheel blijft een favoriet. De watertaxi, het eten, opnieuw shoppen, alles! Geweldige stad, ondanks het feit dat het verkeer altijd en eeuwig vast staat.

4.      Beijing. Veel Chinese steden zijn niet bijzonder, veel beton en elke vierkante meter wordt opgevuld met Chinezen. Ook Beijing doet niet onder voor de rest maar door het enorme Tianmen Square, de verboden stad en de hutongs waar je doorheen kunt fietsen, heeft Beijing meer sfeer dan welke andere Chinese stad.

5.      Pokhara. Niet echt een grote stad, dus misschien niet helemaal rechtvaardig dat deze plaats hier tussen staat, maar wij hebben hier zo genoten. Wat een oase van rust na het hectische India. Beetje rondslenteren, veel eten (erg belangrijk), winkelen, nog een keer gaan eten, boekje lezen op het balkon. In Pokhara zelf is niet veel te beleven maar dat heeft tegelijk ook zijn charme als je van een zware trekking komt of als je net uit India in Nepal arriveert.

Land

We hebben dus 28 landen gezien in totaal en dan heb je natuurlijk een favoriet. Over de nummer 1 zijn we het ook meteen eens. Dit zijn de landen waar we het meest van genoten hebben of die het meeste indruk op ons hebben gemaakt.

1.      India. In India hadden we vaak momenten dat we dachten: Waar zijn we aan begonnen? Net als veel andere mensen hebben wij een haat-liefdes verhouding met dit land. Vergeleken met India is de rest ook maar saai later. India is een ervaring die we niet hadden willen missen.

2.      Zambia en Malawi. Een gedeelde plaats omdat het beide prachtige landen zijn. Laat al die massatoeristen maar naar Tanzania en Kenia gaan, wij geven de voorkeur aan Zambia en Malawi. Echt Afrikaans, prachtige natuur, geweldige nationale parken en superaardige mensen.

3.      ArgentiniŽ. Of het nou komt door de enorme biefstuk, de wijn, de natuur of de mensen. We weten het niet, maar ArgentiniŽ is wel een van onze favorieten. Prachtig land en betaalbaar nu de peso aardig gekelderd is.

4.      Filippijnen. Op een gegeven moment begon het op onze website er op te lijken dat we een reclame actie voor de Filippijnen waren begonnen maar wij waren zwaar onder de indruk van dit land. Jammer dat het bekend staat als een sextoeristenparadijs want het land heeft zo veel meer te bieden dan alleen sex. Geweldig duiken, karaoken (Anouks verslaving), superleuke mensen, prachtige natuur en onbedorven door massatoerisme en backpackers. Wowww Philippines!

5.      Peru. Prachtig land waar we nog wel eens naar terug willen. Een land wat als vakantiebestemming heel veel te bieden heeft. Uitermate geschikt voor backpackers (zie het maar als het Thailand van Zuid Amerika). Erg leuke tijd gehad in Peru en we willen zeker nog een keer terug om het noorden van Peru te bekijken.

Natuur

Thuis vinden we de hei en de Limburgse heuvels heel gewoon. Van een paar bontgevlekte koeien in een wei worden we niet warm of koud. Alles wat afwijkt van het Nederlandse landschap vinden we dus prachtig.

1.      Nepal. Daar is ie weer (hoe vaak hebben we hier nu al over gehad), de Annapurna trekking in Nepal.

2.      Bolivia. De zoutvlaktes van de Salar de Uyuni. Prachtige uitgestrekte witte vlakte en die stilte. Geweldig! Een must-see voor iedereen die naar Zuid Amerika gaat.

3.      Zambia. South Luangwa National Park. Het mooiste nationale park wat we in Afrika hebben gezien. Zandweggetjes, nauwelijks toeristen en een geweldige camping waar de olifanten en nijlpaarden ís nachts overheen struinen.

4.      Mozambique. De beste duikspot in de wereld (volgens ons). Alles in Afrika is groot, zo ook de onderwaterwereld. In een duik walvissen, dolfijnen en mantaís zien, waar elders ter wereld kan dit?

5.      Zuid Afrika. We weten niet waar we moeten beginnen, want alles in Zuid Afrika is prachtig. Drakensberg (al waren wij in het verkeerde seizoen), de nationale parken, de omgeving rondom Citrusdal. Super leuk land met heel veel afwisseling.

Duiken

Duiken is een grote hobby van ons en we zijn er dan ook trots op dat Anouk haar Padi Open Water heeft gehaald en Marcel zijn Rescue Diver in Malawi. Maar de mooiste dive sites vind je toch vooral in Zuid Oost AziŽ.

1.      Sodwana Bay Ė Zuid Afrika. Prachtig duiken, enorme schildpadden, mantarayís en veel grote vissen.

2.      Malapascua Ė Filippijnen. Bekend om de tresher sharks maar op een uurtje varen van het eiland van Malapascua vind je ook nog een paar schitterende dive spots. Vergeet niet om een nachtduik te doen. Beste van de wereld.

3.      Lebeun Bajo Ė IndonesiŽ. Als of je een aquarium induikt, zo mooi. Haaien gezien (die lagen op de bodem te slapen). En een schildpad die de duik leide. Het koraal is hier nog bijna onaangetast.

4.      Tofu Ė Mozambique. We hebben deze al een keer eerder genoemd bij natuur maar het is dan ook echt de beste dive spot ter wereld!

5.      Perhentian Islands Ė MaleisiŽ. De zee spiegelglad, dive sites op hooguit een kwartiertje varen, prachtig koraal en veel kleurrijke visjes. Daar tussen af en toe nog een schildpad of een grote vis en je hebt een prachtige duikplek. Zeer geschikt voor beginnende duikers (en goedkoop).

Leuke mensen

Waar ter wereld vind je nou de allerleukste mensen? Je vindt ze vaak niet in populaire toeristische oorden maar gewoon in de bus of op straat. Maar sommige bevolkingsgroepen op deze planeet steken er voor ons met kop en schouder boven uit.

1.      Brazilianen. Ze spreken vaak geen woord Engels maar het zijn de meest hartelijke en gastvrije mensen die je op deze aardkloot kan tegenkomen. Met zijn vieren helpen met een telefoontje plegen (busstation Rio) of met twee man je tas dragen en zorgen dat je in de juiste bus terecht komt (Salvador).

2.      Malawi. Vriendelijke mensen die elke dag weer voor verrassingen zorgen. Geweldig mooi land mede door de bevolking.

3.      Filipinoís. We zijn helemaal verliefd geworden op deze mensen. Ze slapen heel de dag, worden alleen wakker om te eten of om te zingen en dansen. Dat is een mentaliteit die ons wel aanstaat. Lekker relaxt!

4.      Nepalezen. Of ze echt zo aardig zijn weten we niet zeker, maar wij kwamen natuurlijk uit het hectische India en dan zijn de Nepalezen echt een verademing. Misschien hadden wij dus een beetje een vertekend beeld maar we vonden ze echt heel leuk hier.

5.      Birmezen. De reden hiervan is dat er in Birma nog geen massatoerisme is zoals in Thailand of elders in Zuid Oost AziŽ. Geen geld bij? Kom later maar terug om te betalen. Of hotels waar men niet opschrijft wat je drinkt, dat moesten we zelf maar onthouden en aan het eind van de rit afrekenen.

Eten

Het belangrijkste moment van de dag: wat eten we vandaag? Dat is dus vaak de lokale keuken en die is lang zo slecht nog niet. We hebben de frikandellen, kroketten en drop best gemist af en toe maar er was genoeg vervangend materiaal!

1.      India. Onze grote favoriet, vooral Zuid India heeft een geweldige keuken. Chicken Masala (Marcels at bijna niks anders), heerlijke thaliís, allerlei curryís. Het water loopt ons nu weer in de mond.

2.      Thailand. Heerlijk eten, soms een beetje te pittig voor Anouk. De restaurants zonder toeristen, zonder menukaart en met plastic stoeltjes zijn het beste!

3.      ArgentiniŽ. Zulke grote biefstukken zie je niet op veel plekken ter wereld. En voor de prijs van twee flesjes cola heb je ook een fles wijn bij het eten. Na een aantal weken in ArgentiniŽ zaten de kiloís die we afgevallen waren in Peru en Bolivia er weer zo aan.

4.      China. Enorm land met een wisselend klimaat zorgt ervoor dat je een keuken krijgt met veel variatie. In het noorden vaak gerechten met vlees en groente gemixt, in het zuiden weer veel pittiger en andere soorten groenten.

5.      Zuid Afrika. De barbecue in Zuid Afrika en dan vooral in de Nationale parken. Hier kun je impala biefstuk eten (die heb je ís middags nog door het park zien hobbelen). Dit is een land voor carnivoren!

Drank

Naast eten hebben veel landen ook een specifiek drankje wat je op bijna elke hoek van de straat kan vinden. En al drink je het elders in de wereld, die Caparinha smaakt toch het beste op zoín Braziliaans strand.

1.      Caparinha (BraziliŽ). Limoenen, met ijsblokjes, wat lokale likeur (mag ook met wodka), water en wat suiker erbij. Even flink mixen en voila, daar is de Caparinha.

2.      Pisco Sour (Peru). Heerlijk drankje met schuimend kraagje veroorzaakt door het rauwe ei wat ze er doorheen mixen. Ok, klinkt niet lekker maar het is echt heerlijk!

3.      Beer Lao (Laos). Het is wetenschappelijk bewezen en legendarisch, het Beer Lao. Een recept van Warsteiner, inmiddels is het bedrijf overgenomen door Carlsberg (50% van het bedrijf is nog in handen van de overheid), dus flink veel Europese invloeden. En het allermooiste van dit drankje: je krijgt er echt geen kater van!

4.      Wijn (Zuid Afrika en ArgentiniŽ). Frankrijk mag dan bekend staan als wijnstreek, ArgentiniŽ en Zuid Afrika doen er zeker niet voor onder. Heerlijk die wijn!

5.      Masala Thee (India). Voor dat iedereen straks denkt dat we alcoholisten zijn geworden op onze wereldreis besluiten we ook maar een niet-alcoholisch drankje op de lijst te zetten. Masala thee, heerlijk. Hier kun je ons ís nachts voor wakker maken.

Souveniers

We hadden ons voorgenomen niet te veel souveniers te kopen, je moet het tenslotte allemaal meesjouwen of opsturen. Van dit voornemen is echter niet zo veel terecht gekomen. Dit is maar een kleine greep uit de dingen die naar huis zijn gestuurd.

1.      Houtsnijwerk Afrika. Het is allemaal zo mooi en zo goedkoop dat we bijna heel Malawi leeggekocht hadden. Afijn, toen het naar huis moest wat het versturen 2x zo duur dan de aanschafprijs.

2.      Carnavalspak. Mooie kleurrijke sariís, tulbanden, punjab pakken. We konden ze niet laten liggen in India (en nu zijn we klaar voor de carnaval in het zuiden).

3.      Hangmat. We hadden er vijf dagen op geslapen op de boot in BraziliŽ en waren er behoorlijk aan gehecht geraakt. En eigenlijk is het ook een mooi souvenier, een hangmat met een verhaal.

4.      Software. Cdís, DVDís, Software. We vonden elke keer van alles. Ja, na 100x Bob Marley te hebben gehoord wil je ook wel eens andere muziek draaien.

5.      Masker. Anouk zag een mooi masker in IndonesiŽ, ongeveer 50 cm hoog en behoorlijk zwaar. Geen probleem, dat zou Anouk wel effe meesjouwen. Drie weken lang meegesleept tot aan MaleisiŽ waar we het op de post deden, om er vervolgens achter te komen dat dezelfde maskers ook in MaleisiŽ en Bangkok verkocht worden.

Dipje

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Een jaar in Nederland bestaat ook uit ups en downs, datzelfde geldt voor een wereldreis. We hadden ook wel eens wat tegenslagen, dingen die niet helemaal lekker liepen of plekken waar het ons niet beviel. Maar je moet maar zo denken, een slechte dag reizen is nog altijd beter dan een goede werkdag.

Nooit meer terug naar?

We hebben onze favorieten al genoemd, maar er zijn ook plekken in de wereld waar wij van zeggen, hier gaan we nooit meer naar toe.

1.      Tanzania. Alles wat fout kan gaan, ging fout, in Tanzania. De auto ging stuk, er werd ingebroken in onze auto, het toertje naar de Ngorongoro krater was ronduit balen (meer toeristen gezien dan dieren) en we vonden de mensen niet zo leuk (of kwam dat omdat we net uit het prachtige Malawi kwamen?). We vonden Tanzania alles bij elkaar minder geslaagd.

2.      China. Hele hoge verwachtingen van dit land, die niet helemaal zijn uitgekomen. China was naast India een van de twee landen die we zeker wilden zien tijdens deze reis. Het viel een beetje tegen. Heel modern land, te veel Chinezen, enorme steden, weinig echt mooie natuur. Kortom, gewoon niet wat we er van verwacht hadden.

3.      IndonesiŽ. En om dan heel specifiek te zijn, Bali. Marcel was er dus voor de tweede keer en de eerste keer viel het al tegen, dat gevoel werd nu alleen nog maar bevestigd. Bali is gewoon te toeristisch geworden. Er zijn nog wel mooie plekjes op Bali maar die moet je echt gaan zoeken. Wat dat betreft zijn er zo veel andere mooie plekken in IndonesiŽ zoals Sulawesi bijvoorbeeld.

4.      Birma. Mooi land, we zijn blij dat we het gezien hebben. Maar reizen in een land met het politieke klimaat zoals ze dat in Birma kennen is soms best moeilijk. Het is heel raar als mensen niet met je over hun land willen praten omdat ze bang zijn om afgeluisterd te worden.

5.      Nederland. Ons kikkerlandje heeft zijn voor- en nadelen. Als je reist besef je pas hoe goed we het hier in Nederland eigenlijk hebben, maar vaak zie je ook de regeltjes, de wetgevingen, het gezeur over kleine dingen. Misschien toch emigreren in de toekomst?

Opdringerig

In sommige landen kun je nog niet eens je grote teen over de drempel van de hoteldeur zetten of mensen staan al te dringen om je iets te verkopen. En er zijn dagen dat je daar heel goed tegen kunt, maar er zijn ook dagen dat je hier stevig van baalt. Er zijn bepaalde toeristische gebieden die de kroon spannen.

1.      Gringo Alley Ė Peru. Gringo alley is een zijstraat van de Plaza des Armes en hier vind je veel restaurants en toerverkopers. Er lopen aardig wat toeristen rond en je wordt constant belaagd door mensen die sigaretten, souveniers of toers verkopen. Sommige zouden hun eigen moeder nog verkopen als dat geld op zou leveren.

2.      Iedereen die wat verkoopt in India. In India kun je niet over straat zonder constant na te worden geroepen. Een greep uit het assortiment: Kamelensafari? Silkshop? Boat? Hasj? Sigaret? Fruit Salad? En zo kunnen we nog wel uren doorgaan, ze verkopen van alles, zo lang het maar geld oplevert. Wij hadden enkele manieren gevonden om ze snel kwijt te zijn. Als ze vroegen waar we vandaan kwamen zeiden we Pakistan (vonden ze niet leuk). Als ze een hele riedel opnoemden met wat ze allemaal verkochten vroeg Marcel wel eens of ze ook nog een zus hadden! Vonden ze ook niet grappig.

3.      T-shirt verkopers op Bali/IndonesiŽ. Vond je Bali mooi? Dat weten we dus niet, was een beetje moeilijk rondkijken. Elke keer als we ergens naar toe gingen, stonden er wel een paar verkopers voor onze neus met t-shirts. Die ene mooie tempel of die prachtige vulkaan konden we dus niet zien, we weten wel dat ze in Bali t-shirts verkopen voor vijf Euro (maar als je maar lang genoeg wacht heb je er vier voor vijf Euro).

4.      Nasca lines Ė Peru. We hebben veel meegemaakt in ons leven maar dit sloeg alles. ís Ochtends om 07.00 uur stonden ze op de deur te kloppen of we niet met een toertje mee wilden om de Nasca lijnen te gaan bekijken. We waren het gezeik zo beu dat we lekker niet naar de Nasca lijnen zijn gaan kijken en iets anders in de omgeving hebben bezocht (dat was zeker de moeite waard en een stuk rustiger).

5.      Tuk Tuks in Bangkok. Deze mensen zijn erg volhardend. Zelfs op Siam Square rijden ze Thaise mensen voorbij om die ene blanke toerist (in dit geval Anouk) als klant op te pikken. Wij pakken altijd een taxi want als de chauffeur de meter aan zet ben je goedkoper uit dan met een tuk tuk. Er is echter wel een reden voor hun opdringerigheid. Het zijn vaak arme mensen uit het noorden van Thailand. Ze huren een tuk tuk voor een dag en moeten dat geld dus binnen die dag terug verdienen.

Ziek

Qua ziek zijn spant Anouk de kroon. Als er ook maar ergens een griepje heerste dan had Anouk het al te pakken. Voedsel was vaak een bron van ziekte voor Anouk en als geen voedselvergiftiging had dan was het wel iets anders.

1.      Operaties Anouk. De eerste operatie vond plaats net voordat we op reis gingen (er werden cysten verwijderd). Toen we terug waren uit Afrika bleken de cyste weer terug te zijn en moest Anouk weer het ziekenhuis in.

2.      Ziekenhuis opname Marcel na de tsunami. Marcel heeft ruim twee weken na de tsunami in het ziekenhuis gelegen. Het heeft heel lang geduurd voordat we wisten wat er aan de hand was, mede doordat de eigenwijze dokters in het ziekenhuis geen contact opnamen met het Havenziekenhuis (gespecialiseerd in Tropische ziektes) in Rotterdam.

3.      Gebit Anouk. Eerst een verstandkies laten verwijderen in Bangkok en een paar maanden later in China breekt er een stuk van Anouks kies af. Wat een feest, maar gewacht tot we weer in Bangkok waren om naar de tandarts terug te gaan.

4.      Bilharzia. Souvenier uit Afrika. Beide Bilharzia opgelopen in Malawi, gelukkig is dit met medicijnen goed te behandelen.

5.      Voedselvergiftiging. Anouk heeft kans gezien in bijna 28 landen een voedselvergiftiging te krijgen, van BraziliŽ tot de Filippijnen, overal is het wel een keer mis gegaan. Zelfs tijdens de transit in Dhaka/Bangladesh (een nacht) zag Anouk kans iets verkeerds te eten en weer ziek te worden.

Rip offs

In veel landen wordt je toch gezien als een rijke blanke toerist (en dat is iets heel anders dan een armzalig backpacker die zijn geld zo veel mogelijk willen uitstrijken over een bepaalde periode). Dit heeft tot gevolg dat wij in veel landen net iets meer mogen betalen dan de lokale bevolking. In veel gevallen is dat wel eerlijk, wij hebben nu eenmaal meer geld. In sommige gevallen is het ronduit belachelijk.

1.      Jeugdhostels. Ze pretenderen goedkoop te zijn, maar ze zijn eigenlijk alleen maar goedkoop als je alleen reist. Als wij met zijn twee in een goedkoop hotel gingen slapen waren we net zo veel kwijt als voor twee dormbedden in een jeugdhostel. En soms hadden we in dat hotel nog televisie, airco en een ligbad voor hetzelfde geld. Reis je dus met zijn tweetjes, kijk dan ook eens even voor een goedkoop hotel of een gewone camping.

2.      Triangle tickets Ė Sri lanka. In Sri Lanka dien je als toerist voor de oude steden een triangle ticket te kopen. Daarmee kun je dan zoín negen attracties bekijken. Dit triangle ticket kost maar liefst 40 dollar en is ongeveer een week of twee geldig. Echter, de mooie attracties in Kandy (zoals de tempel van de tand) zitten dan weer niet in het ticket.

3.      Tanzania. Het begon al bij de grens met de zogenaamde autoverzekering (die niks uitkeert als er iets gebeurt). Maar Tanzania slaat echt alles wat dat betreft. Een snorkeltripje van een slordige 30 dollar bijvoorbeeld, omdat de overheid daar de helft van inpikt. Of de toegang tot de nationale parken, al snel 100 dollar per dag per persoon omdat je een gids moet nemen (verplicht) en de entree zo ontzettend duur is.

4.      Peru. Het treintje naar Macchu Pichu is belachelijk duur. Wij betaalden 60 dollar. We hebben nog overwogen om het Incatrail te gaan lopen (dat was 125 dollar voor vier dagen) maar de gezondheid van Anouk liet dat niet toe op dat moment.

5.      China. Entreegelden in China, je kunt er geen peil op trekken. De Chinese muur kostte ons bijvoorbeeld in totaal 6,50 Euro. Dat is een redelijk bedrag want daar ben je de hele dag zoet. Dat zelfde geldt voor de verboden stad, die kost iets van acht euro. Ook redelijk. Maar in Dali kostte de drie pagodes vervolgens meer dan vijf euro entree en hier ben je in een kwartier uitgekeken (we hebben dit dus maar overgeslagen).

Nooit doen

Er zijn van die dingen, die moet je nooit doen op wereldreis. We zullen maar zo zeggen, door schade en schande wordt je wijs.

1.      Hoogseizoen. In het hoogseizoen (kerst-nieuwjaar) naar de Thaise stranden afreizen. Je vindt er meer kinderwagens dan in de gemiddelde Prenatal-winkel. Prijzen schieten achterlijk ver omhoog en het lokale vervoer kun je vergeten, het zit afgeladen vol.

2.      Badmintonnen met Chinezen. Er waren eens twee Chinezen op straat aan het badmintonnen. Anouk kwam langs op weg naar het hotel en besloot even een potje mee te doen. Een half uur later komt Anouk doodmoe het hotel binnen gesjokt. Ja, daar sta je dan met je anderhalve badmintonles van vroeger!

3.      EK Voetbal kijken. Marcel kan er nog kwaad om worden, we probeerden het EK te volgen in BraziliŽ. Eerst wedstrijd werd er aan de kabeltv gewerkt, tweede wedstrijd keken we in een kroeg vol Brazilianen (dat was wel leuk, alleen jammer dat ze ook voor de tegenpartij aan het juichen waren), de derde wedstrijd hebben we alleen de laatste twee minuten gezien, de stroom lag er namelijk uit.

4.      Kaart lezen. Een auto kopen in Kaapstad en Anouk kaart laten lezen. We belanden ten zuiden van Kaapstad terwijl we op weg waren naar NamibiŽ.

5.      Overvolle boodschappentas. Gaan winkelen en dan met overvolle boodschappentassen door een toeristische straat gaan lopen zoals bijvoorbeeld in India. Uit alle hoeken en gaten komen touts gekropen om je naar hun winkel te lokken.

 

Terug naar Reisverslagen                                           Verder naar Wereldtips