Wereldtips

geldzaken, malariapillen, inenten, foto & video, hotel of hostel, visums, tickets,

inpakken, thuisfront, voorbereiding, boeken, souvenirs

Ga je binnenkort zelf op reis (voor korte of langere tijd), hier volgen enkele tips van doorgewinterde reizigers.

Geldzaken

Bankpas

Als je voor langere tijd op reis gaat is het de moeite waard om uit te zoeken welke bank het voordeligste is. In ons geval kwamen we uit bij de Rabobank. Je betaalt meer voor je bankpassen als bij de Postbank, maar pinnen in het buitenland is gratis. En daarmee kun je al snel een hoop geld besparen.

Creditkaart

Wij waren zelf in het bezit van een Mastercard. Wat ze ook zeggen bij Mastercard, de creditkaart van Visa wordt wereldwijd beter geaccepteerd dan Mastercard. Wij hebben al eens problemen gehad in Frankrijk (alleen Visa kaart op de tolwegen), maar ook in Afrika is Visa overal bekend en konden wij met onze Mastercard niet overal terecht.

Travellercheques

Erg handig om grote bedragen mee af te rekenen. Bijvoorbeeld een duikcursus in Afrika. In sommige landen betaal je geen commissie op travellercheques (Nepal), in andere landen moet je weer heel veel extra betalen (India). Altijd vooraf even checken.

Malariapillen

Hierover hebben wij ontzettend veel vragen gekregen via de mail en via ons gastenboek. Wij hebben Doxicicline gebruikt. Dit is een antibiotica die als bijwerking heeft dat het ook gebruikt kan worden tegen malaria. Dit is echter nog niet overal in Nederland bekend. Als je dit bij de je huisarts of plaatselijke GGD vraagt, zul je nogal wat weerstand krijgen. Het grote voordeel van Doxicicline is dat je het voor langere tijd kunt gebruiken. Bovendien is het een stuk goedkoper dan de overige malariapillen. Wel altijd even vooraf advies inwinnen bij je eigen huisarts of GGD.

En wanneer moet je nu die malariapillen gaan slikken? Als de plaatselijke bevolking of plaatselijke huisarts het zegt. Hier in Nederland laten ze altijd van die mooie overzichtskaarten zien, maar vaak zijn die hopeloos verouderd. Zo kwamen wij tot de ontdekking dat je in Bolivia (Rurrenanabaqua) geen malariapillen hoeft te slikken, behalve als je nog dieper het binnenland in ging. Voor al dit soort dingen geldt, de plaatselijke bevolking weet het vaak beter.

Inenten

Voordat je op reis gaat al je inentingen in Nederland halen is een kostbare zaak. Check even vooraf of je zorgverzekering iets vergoed. Is dit niet het geval, dan is het misschien de moeite waard de spuit in het buitenland te laten zetten. Onze eerste stop was Rio de Janeiro in BraziliŽ. In BraziliŽ zijn de gele koorts prikken voor iedereen gratis. Helemaal voor niks, noppes, nada, daar zijn wij Hollanders gek op. In Bangkok hebben wij een nieuwe DTP-spuit laten zetten omdat die van ons verlopen was. Dit kostte ook bijna niks. De spuiten kwamen uit een schone verpakking (zowel in Rio als in Bangkok) dus ook daar waren geen problemen mee.

Foto & video

Wij zijn beide in het bezit van een digitale camera. Tegenwoordig ook het makkelijkst om mee te nemen aangezien fotorolletjes op veel plaatsen steeds schaarser worden. Wij branden onze fotoís altijd op een CD-ROM (overal ter wereld verkrijgbaar) en stuurden deze per post naar huis. Als we dan bericht kregen dat de fotoís binnen waren, formatteerden we de SD-kaarten. Op deze manier heb je wel twee SD-kaarten per toestel nodig. We hebben ook mensen ontmoet die hun fotoís op een iPod of USB stick bewaren maar voor ons was dit een iets te groot risico. We hebben talloze verhalen gehoord van backpackers die na een avondje stappen een iPod kwijt zijn geraakt en die ook nooit meer terug hebben gevonden. Een grote geheugenkaart (1 GB) heeft zo zijn voordelen maar bedenk wel dat als de camera gestolen wordt of de geheugenkaart gaat kapot, dat je hele hoop fotoís kwijt bent. Een andere mogelijkheid is om fotoís op een webpagina op te slaan. Op die manier raak je ze nooit kwijt en kan het thuisfront ook alvast meekijken.

En een klein digitale camera is leuk, maar voor veel fotoís (vooral in Afrika) heb je toch best wel een goede zoomfunctie nodig. Dit zou je dus ook even in overweging moeten nemen bij de aanschaf van een camera.

Het is handig een kaartreader mee te nemen en zelf je fotoís van de SD-kaart of memory stick te halen en op CD te branden. Vaak willen ze dit in een internetcafť zelf doen (lees: om meer geld te vangen) maar het is ons een keer overkomen dat ze tijdens het lezen van de kaart de stekker er uit trokken waardoor we 120 van de 150 fotoís verloren. En als ze moeilijk doen ga je gewoon naar een ander internetcafť.

Een videocamera is ook ontzettend leuk om mee te nemen op reis. Het is even een investering en je moet het wel extra meesjouwen, maar met een videocamera kun je veel meer dingen vastleggen dan met een foto. Vooral het geluid op de achtergrond is vaak ontzettend leuk als je later de film terug ziet.

Dan nog een laatste tip, de leukste fotoís zijn altijd die van een straat, een markt, een verkoper achter een fruitstalletje. Die ene foto van de Taj Mahal is ook prachtig, maar probeer ook eens fotoís te maken van ander dingen dan alleen gebouwen.

Hotel of hostel

Jeugdhostels, een fenomeen dat al bestaat sinds de hippies zich in de jaren zestig vanuit Europa richting AziŽ trokken. Het heeft de naam goedkoop te zijn, maar onze ervaring heeft ons geleerd dat als je met zijn tweetjes reist je vaak goedkoper uit bent in een goedkoop hotel dan in een jeugdhostel (o.a. in BraziliŽ, ArgentiniŽ, China en MaleisiŽ). Vaak betaalden we net zo veel voor twee dormbedden in een jeugdhostel als voor een goedkoop hotel.

Visums

Plannen wijzigen, routes worden aangepast, het politiek klimaat kan veranderen in een land of er kan zich een natuurramp voltrekken. Genoeg redenen om te besluiten van de bestaande route af te wijken. Het is bijna onmogelijk om vooraf al je visums te regelen. Wij hadden zelf alleen het visum voor India geregeld in Nederland en de rest doe je ter plaatse. In Kathmandu (Nepal) hebben wij bijvoorbeeld het visum voor Myanmar aangevraagd en Bangkok zijn we drie dagen zoet geweest met het organiseren van een visum voor IndonesiŽ. Over het algemeen hebben we nooit problemen gehad met het organiseren van een visum. Soms vragen ze om een bewijs dat je het land ook weer binnen een bepaalde periode verlaat (IndonesiŽ). Wij hadden hiervoor zelf een e-ticket gemaakt. Gewoon een bestaande vlucht in een word document zetten, het logo van de luchtvaartmaatschappij er boven en geen haan die er naar kraait.

Tickets

Wij hebben zelf gekozen voor losse tickets in plaats van een wereldticket. Voor ons zaten er nogal wat nadelen aan het wereldticket. Je moet een bepaalde volgorde afleggen, het is niet langer dan een jaar geldig en flexibel is het ook niet als je iets wilt wijzigen. Wij hadden vooraf losse tickets gekocht voor Zuid Amerika (Brussel Ė San Paolo Ė Brussel), voor Afrika (Amsterdam Ė Kaapstad Ė Amsterdam) en naar Istanbul (Turkije). Als we er op terug kijken zouden we dan niet meer doen. Ok, je bespaart een paar honderd euro omdat je je ticket vooraf al vast legt, maar tegelijk is het ook niet flexibel. We hadden best langer in Zuid Amerika willen blijven en korter in Afrika. Maar als je vooraf tickets al besteld hebt, is het moeilijk om dit nog te wijzigen. Bovendien ben je niet zo kieskeurig als je lang reist, want als je vanuit Afrika naar India wil vliegen, maakt het niet uit of je nu naar Bombay of Delhi vliegt. Dan gooi je je route in het land zelf wel weer om, als je dat een paar honderd euro op het ticket scheelt.

Nog enkele tips voor vliegtickets:

        Ga je naar India vanuit Europa? Kijk eens voor vliegtickets via het Midden-Oosten. Het scheelt je vaak niet alleen geld, maar vliegen via Qatar of Oman is een belevenis op zich. Luxe vliegtuigen, mannen in lange witte gewaden, het is al een wereldreis voordat je echt begonnen bent.

        Je wilt starten in Manilla, Jakarta of Xian of een van die andere moeilijke plaatsen in AziŽ die geen belangrijke transporthub zijn voor Europa? Kijk eens naar goedkope vluchten met Airasia of Tiger Airways. Je vliegt goedkoop naar Singapore (soms al voor 300 Euro) en boekt dan voor tien dollar (op tijd boeken) extra naar je eindbestemming.

        Misschien een overbodige tip, maar vliegen vanuit Nederland is duur. Vliegen vanuit Duitsland of BelgiŽ is vaak stukken goedkoper voor ons. Zelfs vanaf Londen vlieg je soms goedkoper dan vanaf Amsterdam. En dat ticket Amsterdam Ė Londen kost je dan ook de kop niet. Kijk dus ook eens naar luchthavens zoals Brussel of Dusseldorf in plaats van Amsterdam.

Inpakken

We kunnen je hier ter plaatsen overladen met ĎNiet vergeten mee te nemen-lijstjesí, maar dit soort lijstjes vind je op andere websites al genoeg. Daarvoor van onze kant alleen maar wat handige tips.

Neem vooral niet te veel mee, alles, maar dan ook echt alles is te koop in het buitenland. Wij denken vaak dat landen als Peru of India, derde wereldlanden zijn (en dat zijn ze in zekere zin ook), maar vergeet niet dat in dit soort landen er altijd een heel klein gedeelte van de bevolking ontzettend rijk is. Deze mensen hebben geld en laten dit rollen. In Delhi zul je dus geen problemen hebben met het vinden van contactlenzen, in China vind je op bijna elke hoek van de straat wel een winkel met elektronica en ook met batterijen wordt je in Peru dood gegooid. Houd als vuistregel dit aan: in elke hoofdstad van elk land vind je alles wat je nodig hebt! Veel hoofdsteden hebben een enorme groep buitenlanders wonen en werken. Denk daarbij niet alleen aan expats maar ook aan ambassadepersoneel of Unicef personeel. Je zult er soms versteld van staan wat er soms in het buitenland allemaal te koop is. Wat dacht je van een flesje antibiotica vloeistof voor een oogontsteking (midden in de jungle van Peru),  contactlenzen plus vloeistof (Sulawesi), dropjes (Zuid Afrika) en aardbeienvlaai (Kathmandu). Bovenstaande geldt overigens niet voor bepaalde medicijnen. Een asperinientje of een malariapil kun je overal ter wereld kopen, heb je speciale medicatie, zorg er dan voor dat je voldoende bij hebt of informeer vooraf bij je huisarts of dit ter plaatse te koop is.

Stap de eerste de beste outdoorwinkel binnen in Nederland en je wordt overrompelt door allerlei handige gadgets voor kamperen of backpacken. Een sneldrooghanddoek (mooi woord voor galgje trouwens), een oplaadbare zaklantaarn of een vacuŁmzak voor je kleding. Met zoín sneldrooghanddoek ben je al gauw tien euro lichter en een sarong kun je op elke hoek van de straat voor twee euro kopen. Een sarong droogt bovendien nog veel sneller (dun materiaal) en neemt nog veel minder ruimte in beslag in je rugzak ook. Die oplaadbare zaklamp is ook een verhaal apart. Want wanneer gebruik je een zaklamp? Juist, als de stroom uitvalt. Laten wij nu iemand ontmoeten die een zaklamp heeft met een stekker, deze zaklamp kun je opladen in een stopcontact. Juist ja, opladen in een stopcontact als de stroom uit is gevallen waardoor je op dat moment je zaklamp nodig hebt die je dus niet kunt opladen want er is geen stroom. Er bestaan ook zaklampen die je handmatig kunt opladen (constant ronddraaien) maar tenzij je een tennisarm wil kweken op reis, zijn die dingen ook niet aan te raden. Een gewone huis-tuin-en-keuken zaklamp met daarin twee penlights, is beter dan al die andere zaklampen. Die vacuŁmzakken van zoín dertig euro voor drie stuks zijn erg handig, we geven het eerlijk toe. We hebben ze zelf ook een tijdje gebruikt  maar zijn ze tijdens de tsunami kwijtgeraakt. Daarna gebruikte we gewoon de plastic zakjes van de plaatselijke bakker om vuile en schone was, shampoo, etc. apart te houden. Dat werkt ook prima, is beter voor het milieu en een stuk goedkoper.

Het is overigens handig om in je daypack een tasje met medicijnen te stoppen. Zoals bijvoorbeeld diarreeremmers en aspirine. Het is namelijk een beetje lastig als je urenlang in de bus zit en niet bij je bagage kan als je hoofdpijn hebt of last van diarree.

Wat ook leuk is om mee te nemen is een stapeltje fotoís van thuis en een aantal ansichtkaarten van Nederland. Ook al spreek je geen woord Chinees, op die manier kun je toch contact maken met de lokale bevolking. Veel mensen vinden het prachtig als je fotoís van thuis laat zien.

Thuisfront

De eerste backpackers (de hippies in de jaren zestig), maakten gebruik van prikborden in jeugdhostels om boodschappen voor elkaar achter te laten, tips voor hostels, etc. In deze tijd is dat voor ons ondenkbaar met mediums als mobiele telefoons en internet. Goedkoop bellen via internet is bijna overal mogelijk (www.skype.com), internet vind je op bijna elke hoek van de straat en mobiele telefoons zijn ook niet meer uit het straatbeeld weg te denken. En wat dacht je van MSN (praten en kijken tegelijk, als je in het bezit bent van een webcam).  Een kaartje sturen vanuit het buitenland kost overigens ook bijna niks (drie eurocent vanuit Birma), dus ook oma kun je blij maken door af en toe iets te laten horen van je.

Voorbereiding

Google even op wereldreis en je wordt overstelpt met websites over wereldreizen, startpaginaís en andere handige sites. Heb je even geen zin in die pc, dan heeft Lonely Planet handige boeken voor als je voor het eerst op reis gaat ĒRead this first: Asia & IndiaĒ. Ze hebben ook boeken over Zuid Amerika en Afrika.

Voordat je op reis gaat of als je nog met vragen zit: www.lonelyplanet.com. De thorn tree van Lonely Planet is een uitstekende vergaarbak van vragen en antwoorden. Handig als je wil weten of Afghanistan al veilig is of waar je het beste kunt slapen in Bangkok.

In het begin zul je een globale route annex planning maken van jouw wereldreis. Al snel zul je merken dat dit niet loopt zoals je vooraf had uitgestippeld. Je wordt ziek, je mist een trein of bus of je komt op een plek die zo ontzettend mooi is, dat je er een paar dagen langer blijft. Toch is het vooraf maken van een route wel handig. Hierbij moet je wel rekening houden met het klimaat. China of Bolivia in de winter is niet leuk en ook in India valt er weinig te genieten als je midden in het regenseizoen arriveert.

Boeken

Lange bus- en treinritten kunnen soms knap vervelend zijn. Dat landschap, hoe mooi het soms ook is, ben je wel op uitgekeken als je 24 uur in de bus moet zitten. Gelukkig vind je overal ter wereld wel een Ďbook exchangeí. In veel hostels kun je boeken ruilen en in veel landen vind je ook Engelstalige boeken in de boekenwinkel. Op veel plaatsen is de book exchange niet gratis. Vaak is het twee boeken ruilen voor een boek. Of je moet wat bijbetalen. Om dit te voorkomen (we zijn tenslotte op budget), kun je onderling met andere reizigers ruilen. Kortom, overal ter wereld zul je boeken vinden en hoe je dus geen halve bibliotheek van thuis mee te nemen. In India en Vietnam vind je bovendien goedkoop kopieŽn van boeken. Voor 1 Š 2 dollar heb je dan de Da Vinci Code in handen.

Souvenirs

Wij hadden ons voorgenomen niet al te veel souvenirs te kopen, je moet het tenslotte allemaal meezeulen. Gelukkig is er nog zoiets als een boot, waarmee je je pakket kunt versturen. Ok, het duurt wel drie maanden voordat je pakket in Nederland is, maar soms kun je al voor tien Euro een heel pakket versturen. Landen die goedkoop zijn om post te versturen zijn bijvoorbeeld BraziliŽ, India en MaleisiŽ. Wacht dus totdat je in een van deze landen bent om je pakket te versturen.

Terug naar Reisverslagen