Reisverslag juli: Zuid Afrika

Kaapstad, Township Kaapstad

Genoemde prijzen zijn in Zuid-Afrikaanse Rand. Op dit moment is een Euro 8 ZAR.

Dag 123: dinsdag 29 juni (Amsterdam)

Na een bliksembezoek aan Nederland (voor twee dagen) zijn we vandaag weer vertrokken. Richting Kaapstad dit keer, via Amsterdam en Londen. Het was leuk om weer even thuis te zijn, maar we zijn blij dat we weer op reis kunnen. Om 13.30 rijden we naar Schiphol waar we zonder files een uurtje later aankomen. Onze vlucht naar Londen blijkt een half uur vertraging te hebben. Dit is echter voor ons geen probleem, we hebben ruim drie uur overstaptijd in Londen. We nemen opnieuw afscheid van onze ouders en vertrekken richting de gate. Zonder problemen bereiken we Londen waar we nog ruimschoots op tijd overstappen op onze vlucht naar Kaapstad.

Dag 124: woensdag 30 juni (Kaapstad)

‘s Ochtends om 07.30 landen we in Kaapstad. De vlucht is zonder problemen verlopen, alleen wat turbulentie gehad vannacht. Met de airportshuttle gaan we naar het hostel, The Backpack. Onderweg passeren we de townships en in de verte zien we de Tafelberg al liggen. Aangekomen bij het hostel blijken de kamers behoorlijk duur te zijn, 250 ZAR per nacht. Uiteindelijk krijgen we een eenpersoonskamer met een dubbel bed voor 200 ZAR. We duiken meteen ons bed in, we zijn nog bekaf van het reizen. Om 14.30 uur schieten we wakker en we besluiten even wat boodschappen te gaan doen. De prijzen zijn schrikbarend hoog, bijna te vergelijken met de prijzen in de Nederlandse supermarkten. ‘s Avonds kijken we de EK-wedstrijd Nederland – Portugal in de bar bij het hostel. Nederland mag naar huis na een teleurstellende halve finale.

Airportshuttle: 150 ZAR voor twee personen.
Hostel The Backpack: 200 ZAR voor tweepersoonskamer

Dag 125: donderdag 1 juli (Kaapstad)

Vandaag gaan we voor een auto kijken. We hebben besloten een auto te kopen in Kaapstad. Met een zogenaamde buy-back guarantee kunnen we dan de auto terugverkopen aan de verkoper (voor minder geld uiteraard) of proberen de auto particulier te verkopen. Als je door Zuid-Afrika wil reizen, kun je ook een auto huren of met een overlandtour mee, maar dit is in ons geval de goedkoopste oplossing. De overlandtours zijn behoorlijk prijzig en een huurauto mag je niet uit Zuid-Afrika meenemen. We gaan naar Wayne Motors, aanbevolen door Sylvie, die hier in het hostel werkt. We kopen een Opel Astra, bouwjaar 1993 met 139.000 kilometer op de teller. Voor deze auto betalen we 25.000 ZAR (= 3.300 Euro) en krijgen we, mits de auto nog in goede staat verkeerd, 18.000 ZAR terug. Dit lijkt veel geld maar de autoprijzen liggen hier een stuk hoger dan in Nederland. Uiteindelijk zal dit ons dan 1.000 Euro kosten. Ter vergelijking, een huurauto kost al een slordig 5.000 ZAR per maand! Eugene vertelt ons dat de auto morgen klaar is maar de secretaresse vertelt ons dat we daar maar niet op moeten rekenen. Dit is Zuid-Afrika, alles duurt hier wat langer, het zal waarschijnlijk maandag worden. We gaan nog even naar Long Street, een van de vele winkelstraten hier in Kaapstad. We kopen hier malariatabletten voor de verdere reis (Doxicline). Stukken goedkoper als in Nederland, maar Malarone is hier weer veel duurder dan in Nederland.

Auto Opel Astra 1993: 25.000 ZAR (buy back 18.000 ZAR)
Malariatabletten (Doxicline): 1 ZAR per tablet

TIP: Koop GEEN auto bij Wayne Motors. Hij geeft verkeerde adviezen en hij verkoopt barrels. We hebben in drie maanden tijd 3000 euro aan de auto uitgegeven wegens slecht onderhoud. Terwijl Wayne ons verzekerd had dat de auto in een top conditie verkeerde. Zoals afgesproken wilde we de auto na drie maanden bij Wayne Motors verkopen en toen bleek dat Wayne geen cash had omdat hij bijna failliet was. Wil je een auto kopen in Kaapstad koop dan een auto buiten het centrum. De prijzen liggen hier veel lager dan in het centrum. Verkoop na je reis je auto in het centrum van Kaapstad en ontvang een goede prijs terug voor je auto!
Ps dit hebben we vernomen van een Zuid Afrikaan die in Kaapstad werkt. we hebben het gecontroleerd en het klopt. Je bent op deze manier veel goedkoper uit!!!

Dag 126: vrijdag 2 juli (Kaapstad)

We willen vandaag inkopen gaan doen voor het kamperen. Een tent, slaapzak en luchtbed hebben we meegenomen uit Nederland, de rest (o.a. een koelbox) moeten we hier kopen. Sylvie heeft ons een adres gegeven in Waterkantstraat, maar die winkel heeft niet veel te bieden. We wandelen terug naar ons hostel. Tijdens de proefrit gisteren vertelde de verkoper ons een Zuid-Afrikaans grapje. Wat is het verschil tussen een racist en een toerist in Zuid-Afrika? 24 uur. Binnen een paar dagen ben je in een land als Zuid-Afrika zelf ook een racist en na een paar dagen in Kaapstad begrijpen wij dat wel. Waar we bijvoorbeeld in Brazilië of Peru rustig naar iemand toe liepen om de weg te vragen zoeken we hier in Kaapstad eerst altijd naar een blank gezicht voordat we iets vragen. Terug in het hostel gaan we wat drinken in de bar en raken aan de praat met de barman. Hij heeft een paar dagen bijgeslapen tijdens zijn vrije dagen. Vroeger ging hij veel feesten maar hij gebruikt nu medicijnen. Wij vragen heel onnozel wat voor medicijnen, tegen HIV is het antwoord. Je weet vooraf dat er veel AIDS is in Afrika maar om er dan zo mee geconfronteerd te worden is onvoorstelbaar. De zoveelste cultuurschok! Het wordt nog laat want er komen nog een aantal blanke Zuid-Afrikanen binnen. We raken met hen aan de praat. Ze vinden zichzelf heel openminded. Tja, vandaar dat ze altijd tegen zwartman roepen dat hij niet op vakantie is, als hij even niet doorloopt.

Dag 127: zaterdag 3 juli (Kaapstad)

Vandaag staan we een keer vroeg op. We hebben nog steeds last van een jetlag van Brazilië en we moeten vandaag travellercheques gaan regelen. Het kantoor in het winkelcentrum bij ons om de hoek is maar tot 12.00 uur open, dus naar het ontbijt gaan we meteen daar naar toe. Wat blijkt, hij heeft geen cheques meer in dollars dus we worden doorverwezen naar het American Express kantoor bij het Victoria & Alfred Waterfront. We internetten nog even bij het internetcafé, veel goedkoper dan in ons hostel. Het Waterfront is helemaal opgeknapt en tegenwoordig vind je er een groot winkelcentrum, heel veel eetgelegenheden, bars en een bioscoop. We kijken daar wat rond, gaan nog even kijken bij Cape Mart, de grootste kampeerwinkel van Zuid-Afrika. Deze winkel is behoorlijk prijzig en we besluiten de kampeerspullen maar bij de Makro te kopen. Als we de brug oversteken zien we zeeleeuwen in het water zwemmen. Die hebben hier een eigen aanlegplaats waar je ze van heel dichtbij kan bekijken (en horen, en ruiken). Wat maken die beesten een lawaai. We gaan naar de film (Harry Potter de zoveelste) en om 20.00 uur pakken we een taxi terug naar het hostel. ‘s Avonds is het namelijk niet echt veilig om nog over straat te lopen in Kaapstad.

Internetcafé: 15 ZAR per uur (hostel 40 ZAR)
Bioscoop: 35 ZAR (op zaterdag, doordeweeks goedkoper)
Taxi: 50 ZAR

Dag 128: zondag 4 juli (Township Kaapstad)

Om 09.00 uur worden we opgehaald door Sam, onze gids voor de township tour. We rijden richting het vliegveld waar de townships langs de snelweg liggen. In eerste instantie rijden we door de townships heen en stoppen bij een door de mensen zelf gebouwd huis. Tegenwoordig hebben ze van de overheid stromend water en elektriciteit gekregen omdat er te veel ongelukken gebeurden met paraffine branders die omvielen. Nu ze elektriciteit hebben staat er in het huis (of eerder een krot) ook een televisie. We rijden verder door het township en onderweg kun je de verschillen goed zien. Aan de ene kant krotten en aan de andere kant staan er luxe woningen tussen. Een heel vreemd gezicht! De overheid heeft nu ook winkelcentra laten bouwen zodat de bewoners van de townships niet naar het centrum van Kaapstad moeten reizen om de boodschappen te doen. We gaan in een bar (vier houten muren en een golfplaten dak) om het zelfgebrouwen bier te proeven. De groep probeert het bier maar het smaakt erg bitter en wordt dus mooi doorgeschoven naar de plaatselijke bevolking, die daar helemaal niet rouwig om zijn. Na de bar lopen we naar een van de hostels in de townships. Hier werden de eerste mensen die van het dorp naar de stad trokken in ondergebracht. Er woont een familie op een bed en er staan drie bedden in een klein kamertje gepropt. Er is een gemeenschappelijke ruimte om te koken en geen privacy. Onze laatste stop is de kerk, het is tenslotte zondag dus iedereen zit in zijn/haar goede pak in de kerk. Er zijn zeventien verschillende kerken in de township, o.a. een Ethiopische kerk. Als we naar binnenwandelen zien we dat het geen kerk is zoals wij die kennen, maar een eenvoudig stenen gebouw met een podium. Er wordt luidkeels gezongen en iedereen staat te dansen en te swingen. Om 13.00 is de tour afgelopen en gaan we weer terug naar het hostel. Aan de buitenkant lijkt het leven in een township best mee te vallen maar er zijn enorme problemen. Een daarvan is AIDS, een ander probleem is dat een mensenleven niks waard is en regelmatig valt er een dode te betreuren bij een caferuzie.

Township tour: 250 ZAR per persoon

Dag 129: maandag 5 juli (Kaapstad)

Vandaag zou de auto klaar zijn dus we bellen nog even naar Wayne motors hoe het zit. De auto is morgen (dinsdag) pas klaar, om 15.00 uur. Een tegenvaller, want we hadden gehoopt vandaag te kunnen vertrekken. Het weer zit tegen, het regent vaker dan dat de zon schijnt. We wandelen naar Garden Centers, een shopping mall vlakbij ons hostel. De rest van de dag doen we niet veel. ‘s Avonds slapen we in de dormitory omdat we vanochtend al uitgecheckt hadden, we dachten echt vandaag te kunnen vertrekken.

Dormitory: 70 ZAR per persoon

Dag 130: dinsdag 6 juli (Malmesbury)

Na het ontbijt bellen we meteen de garage en het is zover, de auto is klaar! Na vier werkdagen, geduld is een schone zaak, zeker in Zuid-Afrika. Sylvie (van het hostel) zet ons af bij de garage om 14.00 uur. We pikken de auto op en gaan gauw onze spullen ophalen. We willen zsm richting Namibië en proberen vandaag zover mogelijk naar het Noorden te rijden. Maar ja, dat wordt een probleem want Anouk moet kaart lezen. Niet haar sterkste kant. Onze eerste stop is de Makro om wat kampeerspullen te kopen (koelbox, watertank, etc.). Anouk leest kaart en we belanden keurig op de A7, echter, daar gaat het mis. Al die plaatsnamen die we tegenkomen staan niet op de kaart en uiteindelijk zien we een bordje Muizenberg. Marcel informeert bij het toeristenbureau en wat blijkt, we rijden naar het zuiden ipv naar het noorden. Pas laat komen we bij de Makro aan en we kopen snel wat spullen en rijden weer verder. We komen vandaag niet verder dan Malmesbury (70 km boven Kaapstad). We besluiten hier te overnachten omdat het al donker is en in het donker door Zuid-Afrika rijden is geen prettig idee. Dronken achter het stuur zitten is hier namelijk geen probleem. We willen kamperen maar het is wintertijd en ‘s ochtends ligt er rijp op het gras. Te koud dus. We belanden bij B&B Bergzicht. Supervriendelijke mensen, mooi B&B. Nadat we een kop koffie hebben gedronken gaan we snel wat eten bij Stalders en duiken vroeg ons bed in. 

B&B Bergzicht: 250 ZAR
Diner Stalders: 150 ZAR

 

     Terug naar Reisverslagen                          Verder naar Namibië