Actie Sri Lanka

Actie Sri Lanka

Tijdens ons bezoek aan Koh Phi Phi in Thailand zagen we dat de hotels en andere faciliteiten voor de toeristen weer waren opgebouwd, maar dat de lokale mensen nog steeds in noodgebouwen wonen en dat voor hen nog lang niet alles in orde is. Je vraagt je af wat er met het geld van o.a. Giro 555 is gebeurd. Daarop besloten wij geld in te zamelen voor Sri Lanka en het daar rechtstreeks naar de mensen te brengen.

Natuurlijk hadden we vooraf al een beetje een idee van waar we het geld naar toe wilden brengen. We wilden het geld niet aan een persoon schenken om bijvoorbeeld een huis te bouwen. Op die manier zou maar een gezin geholpen zijn en er zijn meer mensen die hulp nodig hebben. We wilden het geld ook niet aan een grote organisatie zoals Unicef of het Rode Kruis schenken. 

De nacht na de tsunami hebben wij doorgebracht in de tempel. De monnik die ons destijds daar opgevangen heeft, heeft later heel veel goede dingen gedaan voor de mensen in en rondom Unawatuna. Zo heeft de tempel het afgelopen jaar gezorgd voor eerste hulp na de tsunami (het verspreiden van voedsel, medicijnen en kleren). Er is een actie geweest om alle kinderen van nieuwe schoolboeken en schooluniformen te voorzien. Ook hebben ze een naaiatelier opgestart om vrouwen van een baan te voorzien. Veel vrouwen zijn namelijk hun baan in de toeristenindustrie kwijt of hebben geen inkomen omdat hun man omgekomen is bij de tsunami.  

Maar het werk is nog steeds niet gedaan. In principe zijn de slachtoffers voorzien van de eerste basisbehoefte zoals voedsel, drinkwater, noodwoningen en sanitaire voorzieningen. Veel mensen kampen nog met de geestelijke gevolgen van de tsunami. Er is in Sri Lanka geen psychiatrische hulp zoals in Nederland. De tempel wil nu een kunst- en cultuurcentrum opstarten voor de jeugd (maar de volwassenen kunnen hier straks ook terecht). Door middel van computerlessen, danslessen, meditatiecentrum en een bibliotheek, wil men wat afleiding geven aan de vele mensen die getroffen zijn door de tsunami. 

Ons leek dit een heel mooi doel en we hebben dan ook besloten het volledige bedrag aan de tempel te schenken. In totaal hebben we 330 Euro opgehaald en dit aan de monnik gegeven. We weten zeker dat het geld hier heel goed terecht is gekomen. Samen met de monnik hebben wij een vluchtelingenkamp in de buurt van Unawatuna bezocht. Het betrof hier een klein vluchtelingenkamp met zestien families. De houten noodwoningen zien er best netjes uit en bestaan uit een woon- annex slaapkamer en daarachter een keuken. Maar als je verder kijkt zie je dat in de keuken op open vuur wordt gekookt (in een houten woning!). Bewoners klagen over de sanitaire voorzieningen, die zijn niet al te best.

Daarnaast is het een beetje uitzichtloze situatie. De overheid is nieuwe huizen aan het bouwen maar een heel stuk verder het land in. Maar deze mensen willen niet verhuizen, die willen het liefst terug naar hun oude plekje. Stel dat je zelf een woning in de Jordaan, hartje Amsterdam, bezit. Er gebeurt iets met jouw woning en de gemeente Amsterdam biedt jou een woning in de Bijlmer aan. Dat zouden wij ook niet accepteren. 

Er zijn veel goede dingen gedaan in Sri Lanka. Rondom Galle zie je vaak nieuwe vissersboten liggen, er worden nieuwe bruggen gebouwd en de treinen rijden weer volop. Maar de mensen zelf wonen nog steeds in bouwvallen, op sommige plaatsen zelfs nog in tenten. En dat blijft vreemd. Een van de redenen is dat de overheid geen vergoeding geeft aan mensen die binnen 100 meter vanaf het strand gebouwd hebben. Als je wel recht hebt op die vergoeding schiet je er trouwens nog niet veel mee op. Je krijgt gemiddeld 500 Euro (terwijl een huis al gauw 5.000 Euro kost). Tel daarbij op dat er een grote vraag is naar bakstenen, cement en bouwvakkers. Die prijzen zijn ook enorm gestegen. Een baksteen kost tegenwoordig 16 rupees, voor de tsunami was dit 6 rupees.

Het ziet er naar uit dat de wederopbouw van dit land nog wel een aantal jaren in beslag gaat nemen. Wij hopen door onze actie in ieder geval een steentje te hebben bij gedragen en wij willen nogmaals iedereen bedanken voor de bijdrage!

Klik hiervoor foto's 

Hieronder volgt het originele plan van het cultureel centrum die we van de monnik gekregen hebben. Als je na het lezen van het plan je steentje bij wil dragen dan kan dat nog steeds.
Je kan je bijdrage overmaken op bankrekening 17 82 88 802 van M. Driessen te Eindhoven tnv cultureel centrum Sri Lanka. 
Alvast bedankt voor je bijdrage!

Tussenstand per 23 januari 2006

De tussenstand is 330 euro. Iedereen bedankt voor haar bijdrage.

"Let's bounce in Unity"

A.Siri Vijaya Thero, 
Galketiya Viharaya, Unawatuna,

Galle.

Sri Lanka.

T.P.091-2229291, MT - 0773229032

  Proposal to build an Art and Culture Center in Unawatuna, Sri Lanka.

 

Beginning : An Organization established with the unity of friends "Let's bounce back in Unity" a relief Organization of people who helped Tsunami Affected people on 26.12.2004

Services Rendered to Tsunami Victims

        Distribution food medicinal drugs clothes .

        Distribution of school uniforms and school equipment to the students at refugee camps

        Distribution of kitchen utensils .

        Putting up temporary shelters .

        Granting financial and material support to put up twenty five permanent houses .

        Granting financial and aid to those who had lost their sources of income to restart their usual work or to initiate self employment project(s) .

        Starting a mini textile fabricating center for 20 women .

        Starting a Preschool to accommodate at once 35 kids.

Future Plans

Developing low income families and the Tsunami affected families living in Unawatuna Peelagoda,Yaddehimulla, Ganahena, Galketiya, Dewata, Magalle and Bodirajagama

Objectives

Help to regain the lost mentality in order to make them healp and self confident startig an "Art and Culture Center" to the aforesaid objectives.

Functions of the "Art and Culture Center"

To train the youth for recreation work to keep them away from consumption's drugs. Organizing variety entertainment shows of arts, music, dancing to enhance their aesthetic sensibility .

        Beins exemplary by deed .

        Imparting computer knowiedge .

        Holding seminars to develop the knowledge of school children .

        Teaching English as an internationallanguage .:. Providing library facilities .

        Programs to proteet the environment

        Making the youth aware of conventional and traditional customs norms etc in order to save them from the narcotic-drug menace .

        To import them with the ideas that united they stand divided they fall.

Providing the reQuired ground Cor the proposed building

A generous donation by the Temple of Galketiya, Unawatuna .

The rough estimate and the plan Cor the building

Clearing and processing ofthe buil ding site by the people's participation free of cost

For :

The foundation                                                                     Rs. 255,000

The walls and the roof                                                         Rs. 887,000

The wiring and the fioor                                                     

The door and windows and painting                                 Rs. 765,000

The total rough cost of the Completion of work      Rs.1,907,000 = 15.500 euro

 

Stage No. 01

        Practicel training on library arts dance.

        Commencing environmental programs.

        Commencing computer programs immediately after the receipt of computer or

financial aid as donations.

        Commencing English courses conducted by government teachers.

        Imparting computer technology.

        To function as a vocational training center.

        The final objectives to creating lawful citizens.

Contribution

Teachers render their service free of charge for a period offour years.

For your generous donations and for further inquires refer to the above address or by the T.P.No.

Terug naar Reisverslagen                         Verder naar Van 35 naar -5