Juni: Egypte

Sharm el Sheik in het algemeen

Sharm el Sheik, gelegen aan het uiterste zuidpuntje van de Sinai woestijn, is twintig jaar geleden gebouwd als toeristenoord. Je treft er dus geen authentieke Egyptische gebouwen maar rijen hotels, resorts, souvenirwinkels en ontelbaar veel restaurants. Geasfalteerde wegen met een middenberm van gras, rijen palmbomen en vele prachtige bloemen. Daarbuiten vind je een enorme zandbak, de Sinai woestijn. Rotsen en zand, verder helemaal niks. Er groeien geen cactussen, geen planten, helemaal niks. Een vreemde plek voor een toeristenstad als Sharm, maar aan de andere kant vind je de Rode Zee. Bekend om de vaak unieke divespots en dat op slechts vijf uur vliegen vanaf Europa. Tel daarbij op dat er nauwelijks regen valt in Sharm el Sheik, de zon altijd schijnt, en je hebt een fantastisch mooie plek voor een heerlijk relaxte vakantie.

Enkele dingen vallen op in Sharm el Sheik. Zo tref je er alleen mannen, Egyptische vrouwen zie je er nauwelijks (wij hebben er in totaal drie geteld in een week tijd). De meeste mannen komen uit Cairo en omdat Sharm el Sheik voor de Egyptenaren te duur is om te wonen, laten zij vaak hun gezin achter in Cairo en komen zij zelf naar Sharm om te werken. De mannen (meestal tussen de 20 en 40 jaar oud) werken vijf weken aan een stuk en krijgen dan een week vakantie in Cairo waarna ze weer vijf weken komen werken.

Deze mannen verdienen ongeveer 600 pond per maand (zo’n 70 Euro). Niet gek dus dat in Egypte alles om de fooien gaat. Hoe hoger de fooi, hoe beter de service. De fooi kun je overigens ook betalen in euromunten. Het is dus raadzaam om wat kleingeld mee te nemen naar Egypte. Over het algemeen betaal je ongeveer 1 à 2 pond aan degene die je koffer draagt. Als je tevreden bent over de service in een bar of restaurant, betaal je ongeveer 5 à 10% van de rekening als fooi. En aan het begin van de week geef je degene die de kamer schoonmaakt twee Euro en dan krijg je elke dag je handdoeken prachtig gevouwen en bloemblaadjes op je bed.

Over het algemeen zijn de Egyptenaren uitermate beleefd, behulpzaam en vriendelijk. Enige uitzondering daarop zijn de souvenirverkopers. Die willen je nog wel eens naar binnen trekken of je hand vastpakken en niet meer loslaten. En dan maar zeggen dat ze maar vijf minuten van je tijd nodig hebben!! Maar ondertussen ben je er al een half uur zoet mee. Aangezien ze toch geen vliegende tapijten verkochten hebben wij de souvenirwinkels maar links laten liggen en zijn we lekker ons eigen gang gegaan!

Egypte is een moslimland en het is een cliche, maar ze heten inderdaad allemaal Mohammed (vaak wordt de oudste zoon van het gezin naar de profeet Mohammed vernoemt). Mocht je dus ooit de ober nodig hebben of iemand iets willen vragen, roep gewoon in het luchtledige ‘Mohammed’en prompt staan er vijf man op je heen te springen. In Sharm el Sheik is weinig te merken van de moslimcultuur van het land. Je kunt er als vrouw halfnaakt over straat (de Russische dames hebben daar absoluut geen geen moeite mee), alchohol is ruimschoots verkrijgbaar en de moskee hebben we nauwelijks gehoord (we hebben er ook maar een gezien en die was nog in aanbouw).

Autorijden is een ander verhaal in Egypte. Wat ons betreft hadden ze beter op die kameel kunnen blijven zitten, dat was voor een hoop mensen een stuk veiliger geweest. Verkeersregels zijn er niet of nauwelijks (of ze worden niet nageleefd) en degene met het meeste lef of de grootste auto neemt voorrang. In Sharm el Sheik vind je geen kruispunten of rotondes. Enkel en alleen maar rechte wegen met hier en daar een U-turn. Omslachtig in onze ogen maar een stuk veiliger met hun rijstijl.

Mocht je ooit in Sharm el Sheik komen dan zul je je verbazen over de vele hotels in aanbouw. Reden hiervoor is dat men binnen twee jaar na aankoop van een stuk grond moet gaan bouwen, anders verliest de eigenaar zijn vergunning om te bouwen. De overheid is wel van plan hier verandering in te gaan brengen. Het ziet er ook niet uit, overal van die half afgebouwde hotels.

Vanuit Sharm el Sheik kun je enkele excursies maken naar onder andere de Berg van Mozes en Cairo (twee dagen). Wij gingen voor een rustvakantie en hebben dus geen enkele excursie ondernomen.

Tip:

Wij verbleven alleen in Sharm el Sheik en waren niet van plan enige excursie buiten Sharm te gaan doen. Je hoeft dus geen visum te kopen! We hebben gemerkt dat veel mensen dit niet weten en toch een visum kochten terwijl zij alleen maar gingen duiken of een strandvakantie in Sharm hielden. Wil je de piramides in Cairo bezoeken of de berg van Mozes gaan beklimmen, dan heb je wel een visum nodig. Dit is te koop op de luchthaven voor ± 15 Euro.

Euro = 7,5 Egyptische pond. Je kunt ook overal met Euro’s betalen.

Dag 1: Dinsdag 30 mei (Amsterdam – Sharm el Sheik)

Omdat we midden in de nacht weer huiswaarts keren en er dan geen treinen rijden, hebben we besloten met de auto naar Schiphol te gaan en deze bij Lang Parkeren achter te laten. Met een half uur vertraging vertrekken we naar Sharm el Sheik, waar we na een vlucht van 5 uur aankomen. Het is meteen al lachen met die Hollanders op vakantie. Op Schiphol klagen ze nog over het Nederlandse weer (het regent al twee weken aan een stuk). Zodra ze in Egypte uit het vliegtuig stappen, beginnen ze te klagen dat het te heet is!! Wat willen we nu eigenlijk!?

Bij aankomst op de luchthaven staat onze gids Mohammed van Nile Travel al op ons te wachten. Hij brengt de hele groep naar de visumafdeling, loods ons door de douane en zet ons allemaal in de bus richting hotel. Voor ons wel even wennen, aangezien wij als backpackers gewend zijn alles zelf te moeten regelen.

Het door ons gekozen Azur appartement was helaas overboekt, en zodoende kwamen we in het Sol Vergina Hotel terecht. Het hotel heeft mooie kamers, een prachtig zwembad en het personeel is erg vriendelijk. Overigens hebben wij over Azur appartementen ook hele goede verhalen gehoord. Het Sol Vergina hotel ligt wel een stukje buiten Na'ama Bay (het uitgaanscentrum van Sharm el Sheik), maar is per taxi goed te bereiken in tien minuten.

Na een late aankomst in het hotel wandelen we nog even door de omgeving. Ondanks het feit dat we bijna midden in de woestijn zitten is daar weinig van te merken. Geasfalteerde wegen, rijen resorts en overal palmbomen op groene grasveldjes. 

Dag 2: Woensdag 31 mei (Sharm el Sheik)

Aangezien we dit keer vooral voor ons rust op vakantie gaan, beginnen we de eerste dag bij het zwembad. Even bijkomen van de reis. Om 16.00 uur besluiten we een kijkje te gaan nemen op het strand. Het hotel ligt een eindje van het strand maar er rijdt bijna elk uur een shuttlebus en dan ben je binnen tien minuten op het strand. Het schijnt supermooi snorkelen te zijn maar helaas, Marcel is de snorkelspullen vergeten!  

’s Avonds gaan we een kijkje nemen in Na’ama Bay. Sharm el Sheik is twintig jaar geleden ontstaan met een resort, nu vind je er honderden resort en nog een flink aantal resort in aanbouw. Van oorsprong is Sharm el Sheik dus geen Egyptisch dorpje maar het is puur voor de toeristen gebouwd. En dat zie je ook terug in Na’ama Bay. Zo ver als je kunt kijken vind je souvenirwinkels en hier vind je alles terug wat je ook in India of Thailand kunt kopen. Daarnaast vind je er talloze parfumwinkels, struikel je over de waterpijpen en kun je bij de makelaar voor een slordige 50.000 Euro een appartement kopen in Sharm el Sheik. Tussen al die souvenirwinkels vind je ook honderden restaurants. Ten tijde van ons bezoek grotendeels leeg vanwege het WK voetbal dat eind deze week begint. Men verwacht dat de grote toeristenstroom pas in juli en augustus op gang komt, na het WK 2006.

 Authentieke Egyptische restaurants zul je niet tegenkomen in Na’ama Bay, wel vind je er alle wereldkeukens. Japanse sushi, Russisch, Pizza Hut, Mac Donalds (ok, dat is niet echt een wereldkeuken), Chinees, etc. Wel worden overal Europese prijzen voor gerekend, een biertje op het terras kost je al gauw drie Euro. Dat is nog altijd goedkoop vergeleken bij de 4,5 Euro die ze in ons hotel voor een biertje vragen. De reden waarom het bier zo duur is, is ons niet helemaal duidelijk. Want voor een paar euro kun je in de supermarkt wel een goedkope fles lokale whisky kopen en ook in de tax free shop is de drank niet veel duurder dan thuis. Het zullen wel de toeristenprijzen zijn.

Dag 3: Donderdag 1 juni (duiken House Reef)

Vanuit Nederland hebben we via internet een duikpakket geboekt bij Divers International. Een pakket met zes duiken kost in totaal 150 Euro (dit is inclusief drie dagen materiaalhuur). Duiken in de Rode Zee is wel even iets anders dan duiken in Azië. De Rode Zee bevat enorm veel zout en zo moet Anouk in plaats van vijf kilo gewichten, maar liefst veertien kilo gewichten ombinden. De duik op het House Reef (bij het Crown Plaza Hotel) is verplicht om het materiaal te testen en er wordt meteen gekeken hoeveel ervaring je hebt. Helaas valt er onder water weinig te zien op het House Reef.

Dag 4: Vrijdag 2 juni (duiken Ras Mohammed)

De dag begint al goed. Er is afgesproken dat we om 08.00 uur opgehaald worden in het hotel. Aangezien wij twee jaar lang (tijdens onze wereldreis) regelmatig te laat opgehaald zijn, staan we ook nu niet om 08.00 uur klaar. Twee minuten over acht wordt er al naar onze kamer gebeld. Waar we blijven want ze staan op ons te wachten?? Het is even wennen, maar ze zijn in Sharm el Sheik wel erg van de tijd.

Met de jeep worden we naar de haven gebracht, waarna we per boot naar het Ras Mohammed Nationaal Park vertrekken. In de haven en in het nationaal park is pas goed te zien wat voor een duikfabriek Egypte eigenlijk is. In de haven liggen honderden luxe duikboten en als we arriveren in Ras Mohammed zijn we niet de enige, er liggen al twintig boten en honderden duikers in het water. Dat is misschien de reden dat er onder water zo weinig te zien is. We kunnen die vissen niet helemaal ongelijk geven, met zo veel lawaai van die duikboten zou ik ook lekker ergens anders gaan zwemmen. We maken vandaag twee duiken. Bij de eerste duik zien we een schildpad die op zijn gemak aan het ontbijten is. Tijdens de tweede duik komen we voorbij een scheepswrak wat in de jaren tachtig gezonken is. Het schip vervoerde sanitair. Onder water kom je dus regelmatig toiletpotten, badkuipen en wastafels tegen. Helemaal onder het koraal inmiddels maar wel een prachtig gezicht.

Tijdens onze wereldreis kwamen we regelmatig mensen tegen die in Egypte waren geweest voor een duikvakantie. Nu waren wij overal ter wereld geweest, maar hadden we nog nooit in Egypte gedoken. En steeds kregen we weer te horen, jullie moeten gaan duiken in de Rode Zee, dat is zo mooi. Op dit moment hebben we drie duiken gedaan en we moeten eerlijk zeggen, het valt een beetje tegen. Of onze verwachtingen waren te hoog gespannen of we hebben gewoon al te veel mooi dingen gezien.

Dag 5: Zaterdag 3 juni (duiken Tiran Island)

Vandaag gaan we onze laatste drie duiken maken, twee bij Tiran Island en nog een duik dichter bij de haven van Sharm el Sheik. Vergeet Ras Mohammed en ga naar Tiran Island. Dit is echt een van de mooiste divespots in Sharm. Tiran Island was vroeger in het bezit van Saoedie Arabië, maar vanwege de strategische ligging hebben zij het terug gegeven aan Egypte. Rondom het eiland vind je veel riffen waar tot enkele jaren geleden regelmatig schepen op vast liepen (waarschijnlijk varen ze hier net zoals ze autorijden). Onderweg zie je dus heel wat scheepswrakken liggen. Het duiken is supermooi. Heel veel vis, veel gekleurd koraal en het is er een stuk rustiger dan in Ras Mohammed. Tijdens de tweede duik komen we terecht bij een wrak met olievaten, prachtig gezet, vooral als je ziet hoe het koraal overal overheen gegroeid is. Opnieuw zien we schildpadden, die kom je hier bijna elke duik wel een keer tegen. Maar de grote hoeveelheid kleurrijke vissen is toch het mooiste wat er is, het is net alsof je in een aquarium naar beneden gaat.

’s Avonds gaan we op stap in Na’ama Bay. Het panorama restaurant ligt tegen een rots aangebouwd en ’s avonds heb je een prachtig uitzicht over Sharm el Sheik.

Dag 6: Zondag 4 juni (Sharm el Sheik)

Het duiken zit er op en nu alleen nog wat relaxen en tot rust komen bij het zwembad van het hotel. Er is echter een klein probleempje. De wind is gedraaid en nu komt er geen wind van zee maar uit de woestijn. Het is net alsof er een hete föhn open wordt gezet. De temperatuur loopt op tot maar liefst 46 graden. Toch is het nog wel vol te houden onder een parasol bij het zwembad. Het is geen vochtige warmte zoals in Azië. Nadeel is wel dat het ’s avonds ook niet echt afkoelt. Maar gelukkig hebben ze hier overal airco.

Dag 7: Maandag 5 juni (Sharm el Sheik)

We slapen heerlijk lang uit, door dat warme weer wordt je zo loom. We brengen onze dag door aan het zwembad en gaan nog even op het strand kijken. Dit keer neemt Marcel zijn snorkelspullen mee. Het snorkelen is prachtig hier, mooi koraal en weer superveel vissen.

’s Avonds gaan we voor de laatste keer stappen in Na ‘ama Bay. Opnieuw koelt het ’s avonds nauwelijks af en als we de ober vragen of hij de verwarming iets lager kan zetten begrijpt hij ons niet. Logisch ook, de meeste mensen die hier werken komen uit Caïro en ook daar kennen ze geen verwarming omdat de temperatuur bijna nooit onder de 20 graden zakt.

Dag 8: Dinsdag 6 juni (Sharm el Sheik)

Om 12.00 uur moeten we uitchecken maar onze vlucht vertrekt pas vanavond laat. We besluiten dus 100 pond (15 Euro) extra te betalen zodat we tot 18.00 uur gebruik kunnen maken van de kamer. Aangezien het nog niet echt afgekoeld is blijven we de hele dag onder een parasol bij het zwembad liggen en beginnen we in boek nummer vier van deze vakantie!

Over de terugvlucht is enige verwarring ontstaan. In totaal zitten we met 14 Nederlandse gasten in het hotel en zeven daarvan zijn er omgeboekt naar een latere vlucht (waaronder wij met zijn tweetjes). Maar als we om 20.00 uur op de luchthaven arriveren voor onze vlucht van 22.30 zien we dat ons vluchtnummer over een half uur vertrekt. Als we net willen gaan informeren zien we dat deze vlucht zelfs al vertrokken is. Navraag leert ons dat er een fout is gemaakt op de informatieborden en dat onze vlucht naar Amsterdam gewoon om 22.30 vertrekt. Er verschijnt echter geen vlucht naar Amsterdam op de borden. Een half uur voor vertrek zien we een aantal Hollanders richting de gate lopen voor een vlucht naar London Gatewick. Dat blijkt dus onze vlucht naar Amsterdam te zijn. Zucht! Maar ja, wat wil je ook op een vliegveld waar de omroepinstallatie nauwelijks werkt en er constant een mannetje loopt te schreeuwen dat het vliegtuig vertrekt. En dan is het ook niet vreemd dat die Polen die achter ons zaten niet meteen naar de gate liepen als dat mannetje ‘Warsowo’ roept te schreeuwen terwijl zij zitten te wachten op een vlucht naar Warschau.

Na een vlucht van vijf uur staan we weer op Nederlandse bodem. En wat een verschil, de nachttemperatuur is vijf graden in Nederland. Bij het ophalen van de bagage krijgen we nog een verrassing. Er is (waarschijnlijk met een bagagewagentje) over Marcels rugzak heen gereden. Gevolg: duikbril, adapter, rekenmachine en nog wat zaken zijn kapot. Flink balen dus en geen prettig einde van een heerlijk relaxte vakantie.

Sharm el Sheik in het kort!

Hoogtepunt

Duiken Tiran Island

Dieptepunt

Spullen kapot in Marcels rugzak

Internet

Hebben we zelf niet gebruikt maar we hebben gehoord dat het in Na’ama Bay spotgoedkoop is.

Telefoon

Mobiele telefoons werken gewoon in Egypte. Bellen kost ongeveer vier euro per minuut.

Hotel

Geboekt via reisbureau.

Coca Cola

10 pond (in de supermarkt vind je een literfles voor 4 pond)

Bier

25 pond

Taxi

20 pond (wel onderhandelen)

Busticket stad

nvt

Busticket land

nvt

Bankzaken

Overal vind je pinautomaten en geld wisselen is ook overal mogelijk (in hotels, winkels en restaurant, of bij geldwisselkantoren). Je kunt ook betalen met Euro’s en krijgt gewoon wisselgeld in Euro’s terug.

Eten

Wij hadden halfpension in het hotel en het eten was perfect.

Algemeen

Sharm el Sheik is een heerlijk vakantieoord voor een relaxte rustvakantie. Geheel gebouwd voor toeristen dus van alle gemakken voorzien. Je krijgt niet echt een idee van de Egyptische cultuur maar voor wat zon en strand is dit een perfect plekje.

Terug naar Reisverslagen                                Verder naar Hittegolf