Juli 2006: Hittegolf

Na flink wat weken regen in juni, is dan eindelijk in juli de zomer echt van start gegaan. En wel met maar liefst twee hittegolven. En weer zeuren we over het weer in Nederland! Het lijkt wel of wij niks beters te doen hebben. Eerst klagen we dat het zo lang achter elkaar regent, nu mopperen we weer dat het te heet is. Er zijn zelfs al mensen die nu al klagen dat de prijs van groente enorm zal stijgen door de aanhoudende droogte. Wij kunnen ons niet voorstellen dat we ons nu al druk gaan maken over de prijs van een kilo aardappelen over pakweg vier maanden. Als je dat een keutelboertje in Afrika, die zich elk jaar zorgen moet maken over de oogst, of een straatkind in AziŽ, die per dag bekijkt wat er aan eten te halen valt, vertelt, komen ze waarschijnlijk niet meer bij van het lachen. En als de prijs van aardappelen nu echt zo hoog uitvalt dit jaar, dan eten we toch gewoon heel de winter rijst?! Dat doen ze op veel plaatsen in de wereld en daar is nog nooit iemand slechter van geworden.

Wij genieten in ieder geval wel van deze enorm hete zomer in Nederland, en voor ons mag het nog wel even zo door gaan. We doen het rustig aan, gaan eens een middagje naar het zwembad, eten nog wat extra ijsjes en onze barbecue maakt overuren. Nee, maak je over ons geen zorgen, wij houden die hittegolven wel vol.

Het warmste moment van onze reis was in Birma. Daar was het in mei 2005 maar liefst 45 graden. In veel hotels is er airco of een ventilator aanwezig, alleen valt de electriciteit regelmatig uit. Aan die ventilator heb je dus weinig. Koud douchen was onmogelijk. De watertank staat vaak boven op het dak, in de brandende zon. Doordat de electriciteit vaak uit viel kon je niet overal koud drinken of een ijsje kopen en moesten we het doen met lauwe cola. Een zuchtje wind stond er niet, bovendien is het in AziŽ broeierig warm doordat de luchtvochtigheid vele malen hoger is dan in Nederland. Wat klagen we dan nog over die 35 graden hier in Nederland met ons airco kantoorruimte, een uitpuilende koelkast en altijd koud water uit de kraan? Soms denken wij wel eens, dat we in Nederland gewoon te veel keuzes hebben en dat we niet meer snel tevreden zijn.

Om nu met dat warme weer in de auto te gaan zitten is in ieder geval geen pretje en daarom besluit Marcel op een zonnige zaterdagmiddag even de fiets te pakken om een boodschap te halen. Geen goed idee blijkt achteraf, want terwijl hij in Eindhoven fietst, gooit plotseling iemand het portier van de auto open. Marcel maakt een salto voorover en belandt met zijn bovenarm op de punt van de autodeur. Gevolg, een flinke wond in zijn bovenarm en een gescheurde biceps. Beide worden gehecht en nu twee weken later is de wond weer dicht en lijkt de schade gelukkig mee te vallen. Een geluk bij een ongeluk!

Terug naar Reisverslagen                                           Verder naar Rondje Nederland