Maart: Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Na ± 150 sollicitatiebrieven en 25 gesprekken (dit is niet gelogen, we hebben ze echt geteld) is het dan zover, Anouk begint per 1 maart in haar nieuwe baan. Het communicatievak is zo populair dat het gewoon heel moeilijk is om aan een baan te komen maar na een jaar zoeken kan Anouk dan eindelijk beginnen bij ASML in Veldhoven. Nu hebben we over onze wereldreis een hele website kunnen vullen, maar over onze sollicitatiesores hadden we ook een complete site kunnen schrijven. Welkom in Nederland! We zullen eens wat voorbeelden geven.

  • Marcel heeft vier gesprekken gehad bij een bedrijf (in twee rondes) waarin ze maar liefst 4x gevraagd hebben naar zijn ‘Goede en Slechte eigenschappen’.
  • ‘Zo Anouk, hoe zie jij jouw toekomst?’. Nou, ik zou wel door willen stromen naar een hogere functie. ‘Maar wij zoeken juist iemand die langere tijd op deze functie willen blijven’. Volgende organisatie: Zo Anouk, hoe zie jij jouw toekomst?’.’Ik ben op zoek naar een baan voor een langere periode. ‘Wij willen juist iemand die snel hogerop wil’. Oh nee, weer verkeerd gegokt………….
  • Bij een bemiddelingsbureau: ‘Ik heb gelezen op jouw website dat jij weer reis gaat’. Nou, dan wisten zij meer dan ik want ik wil gewoon op vakantie en niet meer op wereldreis.
  • ‘En heb je nog gewerkt in die twee jaar’ vraagt de dame van het uitzendbureau. Nee, ik heb twee jaar de wereld rond getrokken, maar dat is ook heel hard werken. Ga jij maar eens een visum aanvragen bij de ambassade van India in Den Haag. Wedden dat je na een dag al gillend gek wordt! Vervolgens zonder baan vertrokken en vrolijk naar een ander uitzendbureau gegaan.
  • Je zit bij de laatste twee maar we hebben toch gekozen voor een kandidaat die én ervaring heeft bij het bedrijf én meteen beschikbaar is (?!). Ik heb geen verstand van personeelszaken maar waarom hadden ze die dan niet meteen gekozen en hebben ze mij nog een keer terug laten komen!
  • Tja, we hadden je graag op gesprek gehad, maar Personeelszaken had jouw cv niet geselecteerd.
  • ‘Ik weet eigenlijk niet precies wat de functie inhoudt, wat dit bedrijf valt onder de verantwoordelijkheid van mijn collega’ (uitspraak bij wederom zo’n fijn uitzendbureau).

Na een jaar solliciteren zijn we er inmiddels achter dat als je bij Personeelszaken werkt toch minstens een IQ lager dan 75 hebt. Wat een puinhoop! En niet alleen bij de grotere bedrijven, stuk voor stuk, elk bedrijf waar we binnen zijn geweest (en dat zijn er nogal wat) is Personeelszaken een puinhoop.

Ook weten we nu waarom het zo lang heeft geduurd voordat we een baan vonden in ons eigen vakgebied. We zijn geen 20-jarige afgestudeerde HBO’er met tien jaar werkervaring die voor een dubbeltje per uur wil komen werken!

Nu werken we dus gezellig samen bij ASML. Marcel op de afdeling Standarisatie en Anouk op de afdeling Interne Communicatie. Kunnen we regelmatig samen carpoolen of naar het werk fietsen en lijkt het toch een beetje alsof we op reis zijn samen!

Terug naar Reisverslagen                            Verder naar Kampi... Kampioenen