ROUTE

Het moeilijkste van alles is nog wel het bepalen van de route. Zo moet je rekening houden met het feit dat je niet in het regenseizoen in een bepaalde land bent. Daarom hebben we een tabel gemaakt waarin per land het klimaat weergegeven wordt. Kijk ook eens onder wetenswaardigheden voor wereldwonderen en andere leuke weetjes!

Hieronder is onze mogelijke route weergegeven. Klik op een continent voor een gedetailleerde overzicht!

Bovenstaande route is helaas niet up to date voor AziŽ.

Hoog op ons verlanglijstje staan India en China. Voor deze twee landen zouden we aan zes maanden genoeg hebben terwijl we 18 maanden weg willen blijven. In eerste instantie hadden we twee opties.

Plan A: AziŽ - Zuid Amerika - Afrika

Vanuit Nederland vertrekken we naar Istanbul (Turkije) en gaan we overland via Iran en Pakistan naar India. Vanuit India trekken we door Nepal naar Tibet en China, Laos, Cambodja, etc. Vanuit IndonesiŽ maken we dan de oversteek naar AustraliŽ en vanuit daar reizen we richting Zuid-Amerika. Vanuit Zuid-Amerika trekken we naar boven naar Los Angeles om daar weer het vliegtuig te pakken richting Afrika (desnoods met tussenstop in Amsterdam).

Plan B: Zuid Amerika - AziŽ - Afrika

We beginnen in het zuiden van Zuid-Amerika, vanuit daar trekken we naar boven naar Los Angeles. Vanuit Los Angeles vliegen we naar Hong Kong van waaruit we verder door AziŽ trekken. Als we dan uiteindelijk in India aankomen gaan we met het vliegtuig naar Kenia waar we een auto kopen en daarmee een tijdje door Afrika gaan trekken voordat we naar huis gaan.

Wat had onze voorkeur?

Onze voorkeur ging uit naar plan A, helaas zaten hier nog een paar haken en ogen aan. Als we via Turkije, Iran en Pakistan naar India zouden reizen zijn we pas rond april/mei in India. Daar is het dan hartje zomer met op sommige plaatsen een temperatuur die kan oplopen tot 50 graden. Bovendien zal de oversteek van AziŽ naar Zuid-Amerika (via AustraliŽ) niet makkelijk en ook niet erg goedkoop zijn.  

Plan B was een betere optie. De ideale tijd om rond te reizen in Zuid-Amerika is ongeveer van december tot juni. Daarnaast is vliegen van Los Angeles naar Hong Kong redelijk goedkoop omdat er veel concurrentie is op deze route. Ook vanuit India naar Kenia vliegen is niet al te duur. Bovendien vermijden we op deze route Pakistan. Over Pakistan horen we verschillende verhalen. Er zijn reizigers die er nog in juni 2003 geweest zijn maar anderen proberen het land te vermijden.

Is er toch een Plan C? 

Een paar maanden later begon plan C zich te vormen en dit is het uiteindelijk ook geworden! In eerste instantie gingen wij op zoek naar een rond de wereldticket maar deze zijn verschrikkelijk duur omdat Afrika en Zuid Amerika in het wereldticket zitten (Ī 2900 Euro). Losse retour tickets zijn in ons geval een betere en goedkopere oplossing. Het probleem met losse tickets is dat bij veel luchtvaartmaatschappijen retourtjes goedkoper zijn dan enkele tickets. Enkele tickets worden namelijk berekend door het hoogste tarief van een retourticket door twee te delen. Daarnaast kunnen we op deze manier onze Lonely Planets thuis om ruilen en onze kampeerspullen voor Afrika ophalen. Wij besloten dus de volgende route te gaan doen: 

Zuid-Amerika
Wij vertrekken 27 februari 2004 vanuit Brussel met Alitalia naar Rio de Janeiro (BraziliŽ). Vanuit BraziliŽ gaan wij vier maanden door Zuid-Amerika trekken. Wij beginnen in BraziliŽ omdat dit het goedkoopste land in Zuid-Amerika is om naar toe te vliegen. We hebben een retourtje geboekt dus we vertrekken 26 juni 2004 vanuit Sao Paulo (BraziliŽ) naar Brussel. In Zuid-Amerika reizen we met het goede seizoen mee, we gaan eerst naar het noorden en trekken vervolgens richting het zuiden.

Zuidelijk Afrika
27 juni 2004 zijn we dan weer terug in Nederland. Na twee dagen vertrekken we opnieuw, ditmaal naar Kaapstad, Zuid-Afrika. We vertrekken voor 1 juli 2004 richting Afrika want op deze datum begint in de luchtvaart het hoogseizoen en worden de tickets soms 200 ŗ 300 Euro duurder. In Zuid-Afrika kopen we een auto met een terugkoop regeling en gaan we in drie maanden tijd zuidelijk Afrika ontdekken. 7 oktober 2004 zijn we weer terug in Nederland.

Midden Oosten
Na een paar dagen thuis, vliegen we op 10 oktober 2004 naar Istanbul in Turkije waar we ons visum proberen te regelen voor Iran. Als dat gelukt is gaan we via Iran en Pakistan naar India. Wij verwachten over dit traject een maand te doen. Het is wel riskant om door Iran en Pakistan te reizen. Daarom houden wij de adviezen over deze landen goed in de gaten.

AziŽ
We proberen om in november 2004 in India te zijn waar we drie maanden rond trekken. Vanuit India gaan we naar Nepal en Tibet. Vandaaruit gaan we door naar China waar we drie maanden blijven. Daarna gaan we Zuid Oost AziŽ ontdekken. We bezoeken de landen: Laos, Thailand, Myanmar en IndonesiŽ. In totaal zijn we dan tien maanden in AziŽ geweest.

Een handig boek bij het plannen van je route is het boek Handboek voor de wereldreiziger geschreven door Frans Timmerhuis en uitgegeven door Elmar. Ook Rough Guide heeft dit jaar een boek op de markt gebracht waarin allerlei handige tips staan om je route te bepalen (First-time around the world).

Hieronder is onze route uitgebreid weergegeven:
Land Periode Tijdsduur
Zuid-Amerika 2004 4 mnd
BraziliŽ maart 4 wk
Ecuador april 2 wk
Peru april 3 wk
Bolivia mei 2 wk
Chili mei 2 wk
ArgentiniŽ juni 2 wk
BraziliŽ juni 1 wk
.
Afrika 2004 3 mnd + 1 wk
Zuid-Afrika (cpt) juli 1 wk
Namibie juli 1 wk
Zambia juli 2 wk
Malawi augustus 1 wk
Tanzania augustus 3 wk
Mozambique september 2 wk
Lesotho september 1 wk
Zuid-Afrika oktober 2 wk
.
Midden Oosten 2004 1 mnd
Turkije oktober geannuleerd
Iran oktober geannuleerd
Pakistan november geannuleerd
.
AziŽ 2004 -  2005 10 mnd
India nov/dec/jan 10 wk
Nepal* februari 4 wk
Myanmar* maart 4 wk
Laos* april 2 wk
IndonesiŽ* april 2 wk
IndonesiŽ* mei 2 wk
Sulawesi en Kilimantan* juni 2 wk
Borneo* juni 2 wk
Filippijnen* juli 4 wk
China* augustus 4 wk
China* september 4 wk
*Onze route is vanwege de zeebeving in AziŽ totaal aangepast. Het is zeker dat we op 5 februari 2005 een maand naar noord India gaan en vervolgens in maart een maand naar Nepal. Vandaar zien we wel waar we uitkomen. Hoe lang onze wereldreis nog gaat duren weten we niet. Het kan drie maanden zijn maar ook drie jaar!